17 жовтня 2022 р. 09:25

Над Одещиною вночі збили шість ворожих дронів-камікадзе

Фото: Віталій Кличко/Telegram

(Фото: Віталій Кличко/Telegram)

Повітряна тривога, яка лунала 17 жовтня з 3:10 ночі по 6:53 ранку, була викликана атаками безпілотних летальних апаратів Shahed-136, 15 з яких збили над Одеською та Миколаївською областями. 

Про це повідомили в повітряному командуванні "Південь".

Зокрема, за даними військових, шість безпілотників збили саме над Одещиною, а ще дев'ять над Миколаївщиною. Взагалі ж на південному напрямку у нічний час з 16 по 17 жовтня бійці протиповітряної оборони знищили 26 Shahed-136.   

Shahed 136 - дрон-камікадзе, виготовлений Іраном і вперше представлений 2020 року. Має дальність польоту до 2500 км та бойову частину масою від 40–50 кг.

Боєприпас, що баражує (БПБ), баражуючий боєприпас, іноді курсуючий боєприпас або дрон-камікадзе — це тип безпілотних літальних апаратів з інтегрованою бойовою частиною, які здатні тривалий час в режимі очікування знаходитися в повітрі в районі цілі та оперативно атакувати її після отримання відповідної команди від оператора, або виконувати завдання, передбачені закладеним алгоритмом.

Такі комплекси мають в своєму складі авіаційні засоби ураження, які за своїм задумом повинні поєднати в собі переваги безпілотного літального апарату (БпЛА) та бойової частини авіаційної бомби

В свою чергу, в оперативному командуванні "Південь" також повідомили, що станом на ранок в Чорному морі тримається помірна штормова погода, вороже корабельне угруповання – без змін. Шість кораблів, серед яких один великий десантний корабель та два надводних ракетоносії, споряджені 12 "Калібрами".

"Загрози і ризики: ракетна небезпека і атаки дронами лишаються актуальними. Прогулянки узбережжям також можуть бути небезпечними з огляду на ризик виносу штормовим морем мін", - наголошують військові.

Раніше військові повідомляли, що на південному напрямку Збройні сили України вже збили 116 дронів, а в ціль влучили лише 34 безпілотники російської армії.

Ворог останнім часом регулярно атакує південь України й зокрема Одеську область дронами-камікадзе. Вночі, 14 вересня, атакував Одещину та Миколаївщину ударними дронами-камікадзе типу Shahed-136, більшу частину з яких вдалося знищити зенітникам.

Бійці протиповітряної оборони України вранці 13 жовтня збили над Одеською областю чотири дрони-камікадзе Shahed-136, якими продовжує атакувати російська армія.

12 жовтня сайт Центр національного спротиву, створений Силами спеціальних операцій Збройних Сил України, повідомив, що окупанти привезли на територію Херсонської області та у Крим іранських інструкторів для запуску дронів-камікадзе іранського виробництва Shahed-136 по Миколаєву та Одесі. 

10 жовтня сили протиповітряної оборони збили в небі над Одеською областю три російські ракети та п'ять безпілотних літальних апаратів - дронів-камікадзе.

9 жовтня ворог також намагався атакувати Одесу дроном-камікадзе

8 жовтня, близько 15:00 години, у Білгород-Дністровському районі Одещини сили протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" ліквідували черговий російський безпілотник оперативно-тактичного рівня. 

Ввечері, з 20:00 до 21:30, 7 жовтня російські окупаційні війська атакували трьома дронами-камікадзе Shahed-136 Одещину та Миколаївщину. 

На Одещині за період з 24 лютого по 24 вересня 2022 року експертами зафіксовано 237 епізодів воєнних злочинів. 

Поділитися