18 серпня 2022 р. 15:20

На Одещині планують протягнути нову лінію електропередач

На Одещині планують протягнути нову лінію електропередач

Національна енергетична компанія "Укренерго" планує будівництво повітряної лінії 330 кВ "Новоодеська – Арциз" в Одеській області.

Про це повідомили в пресслужбі Одеської обласної військової адміністрації.

За даними ОВА, наразі при адміністрації створена і працює робоча група, яка аналізує картографічний матеріал з варіантами проходження траси повітряної лінії, розробляє та надає відповідні пропозиції щодо початку реалізації проєкту з будівництва лінії і готує усі необхідні документи.

"Мета цього проєкту – підвищити надійність і якість електропостачання у південній частині Одеської області. Загальна площа цієї зони – 12,59 тисяч кв. км, що становить 39% території Одеської області. Споживання електроенергії тут складає приблизно 8-10% загального обсягу споживання у Південній енергетичній системі. А тут є лише одна опорна підстанція 330/110 кВ «Арциз» – яка підключена однією тупиковою лінією 330 кВ від Молдовської ДРЕС. На цій ПС встановлено два автотрансформатори. Схема електропостачання тупиковою лінією з установленням на ПС двох автотрансформаторів є дуже ненадійною. Така погана якість електропостачання, перешкоджає включенню чутливих електричних приладів, зокрема медичної апаратури, телевізорів, радіоприймачів, холодильного устаткування, побутових приладів", - відзначив начальник Одеської ОВА Максим Марченко.

З 1 липня Україна почала експорт електроенергії потужністю 100 МВт до Румунії, що є початком комерційного обміну електроенергією між Україною та Європою.

Країни Європейського Союзу на саміті 23 червня проголосували за надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Лідери 27 країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС для України.

Цього ж дня Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом надати статус кандидата на членство в Європейському Союзі для України та Молдови, а також підтримати європейську перспективу для Грузії.

Резолюцію підтримали 529 депутатів Європарламенту, проти висловилися 45, ще 14 - утрималися.

У документі парламентарі закликали Європейську раду надати Україні та Республіці Молдова статус кандидата в ЄС "невідкладно". Те ж саме рекомендується для Грузії, "коли її уряд виконає" пріоритети, зазначені Європейською комісією.

17 червня Європейська комісія за результатами засідання рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени Євросоюзу.

9 червня парламент Євросоюзу остаточно рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС.

1 березня Європейський парламент підтримав резолюцію, в якій закликав інституції Європейського союзу працювати над тим, щоб надати Україні статусу кандидата в ЄС.

Саму заявку України Європарламент також прийняв 1 березня і одразу розпочав спеціальну процедуру вступу.

Поділитися