02 листопада 2022 р. 12:45

На Миколаївщині впродовж місяця зафіксували майже 200 нових епізодів воєнних злочинів рф

На Миколаївщині впродовж місяця зафіксували майже 200 нових епізодів воєнних злочинів рф

Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" спільно з громадською організацією "Агентство економічного розвитку", в рамках глобальної ініціативи "Трибунал для Путіна" нарахували 199 нових епізоді ймовірно скоєних міжнародних злочинів за місяць повномасштабної російсько-української війни.

Як зазначається у звіті Одеського КВУ, впродовж жовтня зареєстровані 45 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

В результаті цих епізодів загинули 26 людей та були поранені ще 66. Також за даними, які вже задокументовані в базі організацій, впродовж 24 лютого - 24 жовтня, у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з реактивними системами залпового вогню з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 2 тисячі 16 об’єктів цивільної інфраструктури, 338 з яких у вересні. 

Переважна більшість цивільних об’єктів - це приватні та багатоквартирні житлові будинки в міських житлових кварталах та сільських населених пунктах (наразі їх 1 тис. 161 станом на жовтень проти 949 станом на вересень). Зафіксовано руйнування та пошкодження 23 медичних установ (дві впродовж жовтня). Також впродовж жовтня постраждали 16 навчальних закладів.   

Також 17 жовтня після атаки дронами-камікадзе зайнялися два резервуари з непереробленою олією, також витікання олії на вулицю спричинило складну екологічну ситуацію. 

Переважна більшість подій - це артилерійський обстріл з різних систем (включно з РСЗВ "Град", "Смерч" та "Ураган"), ракетні удари та авіаудари. В тому числі, застосовуються масовані обстріли з поєднанням ракетних ударів з РСЗВ. 

Раніше Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України", у рамках глобальної ініціативи "Трибунал для путіна" відзвітувала, що впродовж жовтня 2022 року задокументувала сім нових епізодів воєнних злочинів рф. 

В рамках глобальної ініціативи "Трибунал для путіна", яка була створена у відповідь на повномасштабну агресію рф у лютому 2022 року, Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" спільно з ГО "Агентство економічного розвитку" документує міжнародні злочини (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинені російськими окупантами у Миколаївській області.

Поділитися