14 грудня 2022 р. 12:23

На Миколаївщині продовжують перейменовувати вулиці

Фото: np.pl.ua

(Фото: np.pl.ua)

Рішенням виконавчого комітету Кривоозерської селищної ради №798 від 23 листопада 2022 року у смт Криве Озеро, що є центром Кривоозерської громади Первомайського району Миколаївської області перейменовано ряд вулиць.

Про це повідомила заступниця директора Департаменту культури в Одеській області Ярослава Різникова на своїй сторінці у facebook.

Щиро дякую всім, хто висловив цю ідею, хто готував документи, хто просував їх, хто збирав підписи, хто підписався, а також всім, хто голосував за мудре рішення про надання вулиці, що до того носила ім'я російського поета, письменника і публіциста Миколи Некрасова (який, зрозуміло, не мав жодного відношення до історії Кривого Озера), у вулицю української поетеси, публіцистки, громадської діячки Галини Могильницької, життя якої тісно пов'язане з цим населеним пунктом, - зауважила чиновниця.

Сама Різникова є уродженкою смт Криве Озеро, що на Миколаївщині. Вона підкреслила, що вікна її минулої квартири виходили на вулицю Некрасова (ред.- тепер вул. Г. Могильницької).

Наразі на місці квартири тепер салон краси, а вікно спальні Ярослави Різникової перероблено у вхідні двері.

Так, раніше ми повідомляли про те, що на честь загиблих пілотів з Півдня назвали вулиці в Києві.

Вулиця Степана Чобану – так тепер називається вулиця Алексухіна. Чобану народився в селі Долинському, нині Ренійської громади Ізмаїльського району Одеської області.

На честь Чобану пропонували перейменовувати вулицю Гагаріна в місті Рені Одеської області. Проте за другий варіант "Паркова" проголосували 24 з 29 учасників слухань.

Іменем льотчика Геннадія Матуляка названа колишня вулиця Генерала Авдєєнка, що у Святошинському районі. Підполковник Матуляк родом із Миколаївщини, а саме з села Мартинівське, що у  Вознесенському районі.

У серпні історико-топонімічна комісія Одеської міської ради розглянула свій перелік з-понад 200 топонімів, назви яких варто перейменувати в рамках декомунізації чи дерусифікації. Була створена інтерактивна мапа вулиць із чинними назвами та тими, що пропонувала створена історико-топонімічною комісією робоча група.                              

Тетяна Каптур

Поділитися