07 лютого 2022 р. 17:58

Морська охорона не згодна з прокуратурою щодо звинувачень офіцера у справі Delfi

Морська охорона не згодна з прокуратурою щодо звинувачень офіцера у справі Delfi

Державна прикордонна служба України підтримує офіцера, якого прокуратура обвинувачує у недбалому ставленні військової службової особи до служби, що заподіяло істотну шкоду, вчинену в умовах особливого періоду, і не вбачає в його діях складу кримінального правопорушення.

Про це повідомили у пресслужбі Морської охорони Державної прикордонної служби.

"У ситуації із судном Delfi командир корабля Морської охорони виконав всі покладені на нього завдання – і з питань забезпечення охорони державного кордону, і доцільної участі у рятувальній операції, і збереження життя й здоров’я людей", - наполягають прикордонники.

За версією слідства, в листопаді 2019 року командир корабля Морської охорони, перебуваючи на службі з охорони державного кордону в акваторії Чорного моря, неподалік Одеського морського порту, знав про наявні на танкері порушення та не вжив заходів щодо його затримання й конвоювання до найближчого порту.

"Насправді ж, підстав для затримання й конвоювання судна в порт не було, адже режим державного кордону України не порушувався і порушень прикордонного законодавства з боку судна і екіпажу також не було.

Водночас, екіпаж корабля Морської охорони, виконуючи наказ на охорону державного кордону, після проведення огляду танкера "Delfi", зафіксував низку порушень у суднових документах, відмітив незадовільний стан самого судна, загрозу навігаційній та екологічній безпеці, зокрема, в тих погодних умовах, що прогнозувалися.

Про такий стан речей негайно були проінформовані взаємодіючі органи, до компетенції яких належить можливість вплинути на усунення виявлених порушень: Державна екологічна інспекція, Державна фіскальна служба, Адміністрація морських портів, Державна служба морського та річкового транспорту, СБУ та Нацполіція.

Зауважимо, що судно Delfi під прапором Молдови перебувало із закритим кордоном в територіальному морі України, користуючись свободою судноплавства, відповідно до норм міжнародного права, – отже, державний кордон України не порушувало.

Враховуючи аварійний стан судна, складні погодні умови, очевидною була необхідність проведення рятувальної операції.

Забезпечення ж безпеки плавання не належить до компетенції Морської охорони Держприкордонслужби", - зазначає ДПС.

Судно Delfi, яке девʼять місяців перебувало на одеському пляжі, остаточно стало державною власністю і буде продано для компенсації збитків Адміністрації морських портів України (АМПУ) та сплати штрафів.

Раніше Господарський суд Одеської області задовільнив позовні вимоги Приморської окружної прокуратури Одеси та стягнув з компанії-судновласника вантажного танкера Delfi понад 16 тис. дол. США.

Південно-західний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Одеської області, який визнав танкер Delfi власністю Держави Україна.

У липні Південно-західний апеляційний господарський суд Одеси 20 липня розглянув скаргу на рішення Господарського суду Одеської області про визнання танкера Delfi власністю Держави Україна і прийняв рішення - закрити провадження, ініційоване компанією Mister Drake PC, яка вважала передачу судна Кабміну України незаконною.

Судно пролежало біля берега з листопада 2019 по вересень 2020 року. В суді зараз слухається кілька справ з приводу цього інциденту, в тому числі про компенсацію за шкоду, нанесену довкіллю.

Поділитися