07 вересня 2022 р. 18:41

Міністр оборони на рік відтермінував взяття жінок на військовий облік

Фото: Слово і Діло

(Фото: Слово і Діло)

Міністр оборони України Олексій Резніков наказав відтермінувати взяття жінок на військовий облік та розпочати його з 1 жовтня 2023 року.

Про це повідомила заступниці міністра Ганна Маляр

За її словами, наразі в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проєкт змін до закону України "Про військовий обов’язок і військову службу". Міністерство наполягає на тому, що взяття на облік жінок має бути лише добровільним. 

Заступниця міністра наголосила, що цей наказ її керівника не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить комітету, а потім і парламенту в цілому, доопрацювати і внести зміни до законодавства, аби врегулювати це питання. 

"Ми ж, в межах своїх повноважень, можемо лише відтермінувати строки. Тож, ще на рік - до 1 жовтня 2023, їх відтерміновано, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним.  Робота в комітеті Верховної Ради активно продовжується. Тому, ніякої паніки і зради. Ніяких обмежень для жінок не існує", - зазначила Ганна Маляр.

У липні Генеральний штаб ЗС України опрацював пропозиції щодо внесення змін до Переліку спеціальностей або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних

24 травня народні депутати України підтримали акт про затвердження указу президента України "Про продовження строку проведення загальної мобілізації". 

З 24 лютого згідно з указом мобілізацію оголосив президент України Володимир Зеленський одразу з початком повномасштабного вторгнення Росії.

8 квітня в Україна розпочалася третя хвиля мобілізації, коли до Збройних сил України призивають резервістів, які закінчили військові кафедри.

Поділитися