30 грудня 2022 р. 18:05

Миколаїв офіційно налагодив співпрацю з чотирма європейськими містами

Фото: Олександр Сєнкевич/ facebook

(Фото: Олександр Сєнкевич/ facebook)

У 2022 році Миколаїв офіційно налагодив співпрацю з чотирма європейськими містами.

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Він уточнив, що відповідні меморандуми підписали з Бургасом (Болгарія), Ганновером і Бедбургом (Німеччина), а також Хелмом (Польща). Кожне з цих міст активно допомагає Миколаєву долати випробування, спричинені російською агресією.

Так, Бургас надав прихисток сотням миколаївців, які в найгарячіші фази російської агресії проти нашого міста змушені були покинути свої домівки. 

Ганновер надіслав комунальним підприємствам Миколаєва спеціалізовану техніку та передав місту генератори, інструменти та медикаменти.

Бедбург передав мобільні станції очистки води, завдяки чому місто має змогу збільшити кількість точок видачі питної води.

А польське місто Хелм, окрім відправлення до Миколаєва медикаментів та гуманітарної допомоги, стало справжнім транспортним хабом для регіону, саме там акумулюється допомога від різних європейських міст і потім організовано перевозиться до Миколаєва.  

Також ми активно налагоджуємо співпрацю з Данією, яка погодилась взяти шефство над Миколаєвом у процесі відбудови. Не чекаючи закінчення війни, Данія допомагає нам із нагальними потребами, наприклад, будматеріалами, інструментами, трубами для відновлення водопроводу, системами очистки води, генераторами тощо, - додав Олександр Сєнкевич.

Окремо міський голова відзначив міста й організації, з якими немає підписаних угод про співпрацю, але які потужно допомагають із перших тижнів повномасштабного вторгнення.

Це Дортмунд, який надіслав пасажирські та вантажо-пасажирські мікроавтобуси, комунальну техніку для ремонту доріг і тротуарів, аварійно-рятувальні автомобілі.

Також Варшава передала шість пасажирських автобусів "гармошок", які наразі курсують за маршрутом №1.

Громада міста Нарбонна надіслала автомобілі швидкої допомоги, пожежну машину та вантажо-пасажирські автобуси.

Румунське місто Брашов передало Миколаєву сучасні камери відеоспостереження, які встановили на вулицях міста й тепер контролюють безпеку на вулицях та оперативно реагують на надзвичайні події.

Ще одне румунське місто Тульча продовжує допомагати з логістикою різних гуманітарних вантажів.

Так, американська громадська організація "Nova Ukraine" передала лікарням Миколаєва автомобілі швидкої допомоги, а благодійний фонд "Soborna Ukraine" оснастив медичні заклади станціями очистки води.

Відомо, що на потреби ЗСУ з бюджету Миколаєва було витрачено 121 мільйон гривень.

Нещодавно стало відомо про те, що заміна пошкоджених солями водопровідних труб у Миколаєві коштуватиме не один мільярд гривень.

Тетяна Каптур

Поділитися