30 жовтня 2022 р. 18:01

Литва закликає охороняти зернові каравани з України кораблями флотів країн НАТО

Фото: Мінінфраструктури

(Фото: Мінінфраструктури)

Міністерство закордонних справ Литви закликає до військового розв'язання проблеми експорту зернових з портів Одеси, Южного та Чорноморська.

Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Він зазначив, що переговори з росією не працюють через те, що країна-агресор постійно зриває домовленості та шантажує всіх.

"Якщо він (путін, - ред.) і надалі ставить під загрозу експорт зерна з України, вільний світ повинен об’єднатися, щоб захистити судноплавство і надати військовий супровід. Давайте обійдемо шантаж", - заявив міністр.

Зазначимо, що міністр інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що з українського порту не змогло вийти судно Ikaria Angel із 40 тисячами тонн зерна для Ефіопії.

"Ці продукти були призначені для жителів Ефіопії, що перебувають на межі голоду. Але через перекриття рф «зернового коридору» експорт неможливий", - зазначив він.

Загалом, за даними Мінінфраструктури, у зв'язку з тим, що українська сторона станом на 30 жовтня немає дозволів від Спільного Координаційного Центру на проходження безпечним коридором та проведення інспекцій, 218 суден фактично заблоковані на своїх поточних позиціях.
З них: 

  • 95 завантажених суден, які вже вийшли з українських портів та очікують на інспекцію для відправлення до кінцевого споживача, 
  • 101 порожнє судно очікує інспекції на вхід до українських портів,
  • 22 завантажених судна чекають на вихід з українських портів.

Зазначимо, що після вибухів у Криму росія розірвала зернову угоду, завдяки якій експортувалися продовольчі товари, зокрема й за Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об'єднаних Націй для країн, що знаходяться на межі голоду. Що вкиликало обурення та засудження країн Європи та США.

Експорт зерна з України відновили після підписання 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україною, Туреччиною та Генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерешем Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів.

Загалом з 1 серпня уже 397 суден експортували через порти Великої Одеси 9 млн тонн української агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

У травні та червні цього року можливість використання кораблів британського флоту для розблокування портів Одеської області на Чорному морі розглядалася. Так у травні міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс заявляв, що Британія координує зі своїми союзниками потенційний план відправки військових кораблів до чорноморського порту Одеси для забезпечення захисного супроводу суден, які експортують українське зерно. У червні про готовність взяти участь в "операції" зі зняття блокади Одеського порту і таким чином експортувати українські зернові в країни, які їх потребують заявляли і Франція і Британія.

Поділитися