15 листопада 2022 р. 17:26

Країни ЄС підготовлять 15 тисяч українських воїнів

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

(Фото: Генеральний штаб ЗСУ)

Сьогодні започатковано Місію ЄС з військової допомоги на підтримку України (EUMAM Ukraine). Протягом двох років ЗСУ отримають додатковий кейс матеріальної та тренувальної підтримки.

Про це 15 листопада повідомили в Представництві Європейського Союзу в Україні.

Офіційно цю місію створили ще 17 жовтня, але фактично вона народилась сьогодні. В рамках партнерської роботи EUMAM Ukraine використає невиконавчий мандат на проведення індивідуальної, колективної та спеціалізованої підготовки до 15 000 військовослужбовців Збройних сил України. Безпосередньо самі тренування пройдуть у різних країнах, що входять до складу ЄС.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Очолить місію Директор Управління з військового планування та проведення віцеадмірал Ерве Блежан. Окрім цього ЗСУ отримають 16 мільйонів євро додаткової фінансової допомоги у рамках цього проєкту.

"Європейський Союз вкотре висловлює свою підтримку незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також її законного права захищати себе від російської агресії. ЄС твердо підтримує Україну і продовжуватиме надавати військову, економічну, соціальну та фінансову підтримку стільки, скільки буде потрібно", – йдеться у повідомленні.

Загалом Представництво ЄС нарахувало вже понад 3,1 мільярда євро підтримки оборони України в межах Європейського фонду миру. Цей фонд створили в березні минулого року з метою запобігання конфліктів та зміцнення міжнародної безпеки. За його допомогою ЄС отримало можливість фінансувати у військовому напрямку країни, що не є його членами.

Нагадаємо, днями Асамблея ООН розглянула та більшістю голосів підтримала резолюцію щодо вимог України по відшкодуванню збитків, що заподіяла росія під час вторгнення. При цьому поки що їх обсяг важко визначити навіть приблизно. Лише після деокупації Херсону та частини області влада заявила, що окупанти знищили або пошкодити фактично всі об’єкти критичної інфраструктури.

Поділитися