09 серпня 2022 р. 16:22

Компанія одеського олігарха відсудилася від понад 200 мільйонного штрафу антимонопольників

Компанія одеського олігарха відсудилася від понад 200 мільйонного штрафу антимонопольників

Господарський суд Києва задовільнив позов товариства з обмеженою відповідальністю "Тедіс Україна" та скасував рішення Антимонопольного комітету України про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу.

Як зазначається в ухвалі суду, 17 березня 2021 року Антимонопольний комітет України визнав, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Тедіс Україна" не виконало попереднє рішення органів Антимонопольного комітету України в повному обсязі. 

Компанію за це оштрафували на сумму 274 мільйони 227,2 тисяч гривень.

Компанія не усунула причини виникнення і не припинила порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді встановлення таких цін, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку (у тому числі не розробений та не застосований прозорий та економічно обґрунтований механізм ціноутворення під час здійснення дистрибуції та реалізації сигарет).

За це у 2016 році компанію оштрафували на 431 мільйон 199,5 тисяч гривень. У 2017 та у 2020 роках компанія штраф сплатила, проте порушення на думку АМКУ не припинилося.

Представники "Тедіс Україна" наполягали, що антимонопольники при розгляді справи не дослідили ні причин, ані обставин часткової недопоставки сигарет окремому контрагенту за окремими заявками. Однак при цьому, АМКУ зробив необґрунтований та такий, що не відповідає дійсним обставинам справи висновок, про виконання Товариством рішення не в повному обсязі. 

Були й інші аргументи тож зрештою суд погодився із компанією.

Одним з кінцевих бенефіціаров ТОВ "Тедіс Україна" є одеський бізнесмен Борис Кауфман. Раніше ЗМІ повідомляли, що одеського бізнесмена Бориса Кауфмана, який ненадовго повернувся до України з Греції, затримали на кордоні під час спроби знову виїхати.

Борис Кауфман входив в рейтинг найвпливовіших людей країни у 2020 році коли посідав четверте місце та у 2021 році - 49 місце в рейтингу видання "Фокус".  

Борис Кауфман - бізнесмен, власник групи Vertex United, в яку входить низка готелів і спортивних клубів преміумкласу. Разом зі своїм бізнес-партнером Олександром Грановським є власником збанкрутілого «Платинум Банку» та 75% акцій Одеського аеропорту. Основним активом Бориса Кауфмана залишається найбільший в Україні тютюновий дистриб’ютор «Тедіс Україна»

Поділитися