10 травня 2022 р. 13:19

Колишній народний депутат Давид Жванія загинув під обстрілом на Запоріжжі

ФОТО: Цензор. НЕТ

(ФОТО: Цензор. НЕТ)

Колишній народний депутат Давид Жванія, якого у 2012 році обирали до Верховної Ради України від округу №140 з центром в Біляївці Одеської області, загинув під час обстрілу у "сірій зоні".

Про це повідомив радник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.  

Він стверджує, що екснардеп потрапив під обстріл біля блокпоста російських окупантів у селі Новопокровка Запорізької області.

Тіло Жванії, за попередніми даними, знаходиться на тимчасово окупованій території України.

За даними слідства, 9 травня 2022 року поблизу с. Білогір'я Пологівського району на блокпосту окупантів під ворожим обстрілом опинився автомобіль із двома цивільними. Внаслідок прямого влучення снаряду в транспортний засіб він був підірваний. Пассажир авто помер на місці, водій – отримав поранення.

Наразі розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Давид Жванія почав політичну кар'єру у 2002 році. Тоді його обрали до Верховної Ради України четвертого скликання від Блоку "Наша Україна", де працював у Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, очолював підкомітет з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією в правоохоронних та судових органах. У 2005 році - призначений на посаду Міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в уряді Юлії Тимошенко.

  • У 2004 — заступник керівника штабу Блоку "Наша Україна", брав активну участь у подіях "Помаранчевої революції", член Комітету національного порятунку (листопад 2004 — січень 2005).
  • У 2006 обраний народним депутатом України до парламенту 5-го скликання від Блоку "Наша Україна", а після дострокового припинення повноважень ВР 5-го скликання, у 2007 році був обраний народним депутатом 6-го скликання від Блоку "Наша Україна - Народна самооборона". Протягом ВР п'ятого та шостого скликань Давид Жванія працював у Комітеті з питань науки і освіти. Він очолював підкомітет з питань інтелектуальної власності та інноваційної діяльності.
  • У 2005 був одним із засновників політичної партії "Наша Україна", але у грудні 2006 залишив її з політичних мотивів. На початку 2007 увійшов до новоствореної громадської організації  "Народна самооборона".
  • У червні 2010 створив та очолив у Верховній Раді депутатську групу "Право вибору". У грудні 2010 увійшов до складу Комітету з економічних реформ при Президентові України.
  • У 2010—2012 - член Колегії партії Християнсько-демократичний союз.
  • На парламентських виборах 2012 Давид Жванія був обраний народним депутатом від 140-го одномандатного виборчого округу. Балотувався як самовисуванець та безпартійний.
  • У Верховній Раді 7-го скликання він очолив Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
  • Позафракційний з 12 грудня 2012 року по 30 листопада 2013 року був членом фракції Партії регіонів.
  • 27 квітня 2010 року голосував за ратифікацію угоди Януковича — Медведєва, тобто за продовження перебування Чорноморського Флоту росії на території України до 2042 року.

Нагадаємо, у 2015 році прокуратура допитала Давида Жванію у справі про можливе використання потужностей "Одеського припортового заводу" для отримання надприбутків, які мали надходити до Державного бюджету України.  

Тоді перебуваючи на посаді голови Одеської обласної адміністрації Міхеїл Саакашвілі заявив, що учасниками корупційних схем є Давид Жванія, Микола Мартиненко та Арсеній Яценюк

Поділитися