16 серпня 2022 р. 10:40

Кабмін скоротив розмір премій заступникам міністрів

Фото: ІStock

(Фото: ІStock)

Перші заступники та заступники міністрів будуть отримувати щомісячні премії на 5% нижче, ніж раніше. 

Відповідне рішення ухвалив Кабінет Міністрів України.

"Першим заступникам міністрів і заступникам міністрів може виплачуватися премія за якісне і своєчасне виконання завдань, визначених в положенні про міністерство, з урахуванням відповідного розподілу обов’язків між міністром та його заступниками, яка встановлюється щомісяця відповідним міністром згідно з поданням керівника державної служби в державному органі, у розмірі до 30% посадового окладу", - йдеться в постанові. 

Раніше їм виплачували щомісячно премію до 35% від посадового окладу. 

За даними видання "Слово і Діло", минулого року із заступників найбільше заробила Еміне Джапарова з Міністерства закордонних справ – 1 млн 169 тис. 627 грн. 

Заступник міністра оборони Анатолій Петренко заробив за рік 1 млн 106 тис. 293 грн.

Крім того, до топ найбільш високооплачуваних заступників 2021 року потрапили одразу дві людини з Міністерства соціальної політики: Віталій Музиченко (1 млн 49,2 тис. грн) та Євген Котик (1 млн 41,3 тис. грн).

Замикав п'ятірку В'ячеслав Негода із Міністерства розвитку громад та територій – за 2021 рік він заробив 1 млн 41,3 тис. грн.

Протягом усього року рекордно велику зарплату нарахували у грудні 2021 року Ганні Маляр із Міністерства оборони – 351,5 тис. грн. Це оклад, надбавки, допомога на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань, премія. Зазначимо, що того місяця ще два заступники міністра оборони заробили понад 300 тисяч.

Рекордно низьку зарплату нарахували, також у грудні того ж року, Єгору Божку з Міністерства закордонних справ – 3 тис. 242 грн. До речі, наприкінці року Божко подав у відставку.

Між тим у липні 2022 року в Україні почали діяти законодавчі норми про підвищення мінімальної пенсії, повернення плати за розмитнення авто, новий порядок отримання водійських прав та штрафи за куріння айкосів у громадських місцях. З 1 липня прожитковий мінімум становитиме 2 тис. 508 грн на місяць. Це на 115 грн більше, ніж у першій половині року. У зв'язку з цим трохи зростуть зарплати, пенсії й інші соціальні виплати.

Мегаполіси, за виключенням Львова, зберігають лідерство за кількістю вакансій незважаючи на війну: Київська (15,2 тис.), Дніпропетровська (6,3 тис.), Одеська (5,6 тис.), Харківська області (3 тис.).

Зазначимо, що за підрахунками "Антикорупційного штабу" найбільше серед усіх міських голів обласних центрів у 2021 році заробив вже колишній мер Запоріжжя Володимир Буряк, а найскромнішими виявились Херсонський міський голова Ігор Колихаєв, Одеський міський голова Геннадій Труханов та Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Поділитися