14 липня 2022 р. 20:00

Ізмаїльські тепловики хочуть реструктуризувати борг за газ у понад 8 мільйонів

Ізмаїльські тепловики хочуть реструктуризувати борг за газ у понад 8 мільйонів

Депутати Ізмаїльської міської ради на пленарному засіданні 28 сесії дали згоду «Ізмаїлтеплокомуненерго» на укладення договору про реструктуризацію заборгованості на суму 8 млн 588 тис. грн за спожитий природний газ з НАК «Нафтогаз України».

Дане питання було єдиним у порядку денному засідання міськради, яке проводилося у віддаленому режимі, передає кореспондентка ІзбірКома.

Перед постачальником природного газу – НАК «Нафтогаз України» у ізмаїльських тепловиків накопичилась заборгованість у вищезазначеному розмірі за спожитий природний газ за попередній сезон, тобто використаний станом на 1 червня 2021 року для виробництва теплової енергії, надання послуг з централізованого опалення. Йдеться про суму основного боргу за договором, який сторони уклали першого жовтня 2020 року. 

Договір передбачає, що реструктуризація заборгованості буде здійснюватись шляхом розстрочення на 72 місяці, без відстрочення погашення заборгованості та з можливістю дострокового погашення. Перерахування коштів проводитиметься щомісяця рівними частинами починаючи з першого числа місяця, в якому укладено договір, відповідно до графіка погашення заборгованості.

Загальна ситуація по Україні і ключові проблеми напередодні підготовки до нового опалювального сезону детально розглядаються у статті видання «Українська енергетика». Зокрема, складання договорів на реструктуризацію боргів – це загальна практика тепловиків у регіонах країни.

За словам експерта Олександра Олексенка, тепловики мають дві групи боргів. Перша: борги, які були станом на 1 червня 2021 року (коли закінчилось ПСО - покладення спеціальних обов'язків щодо постачання природного газу побутовим споживачам). Друга група: борги, які виникли після 1 червня 2021 року через незбалансованість тарифів і відсутність підтримки міста.

Зазначимо, що для стабільного функціонування ринку електроенергії та безперебійного постачання Уряд затвердив постанову про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електроенергії, які її зараз експортують в Європейський Союз.

З 1 липня Україна почала експорт електроенергії потужністю 100 МВт до Румунії, що є початком комерційного обміну електроенергією між Україною та Європою.

Поділитися