23 лютого 2022 р. 15:29

Хто з нардепів-одеситів підтримав закон про право на цивільну вогнепальну зброю

Хто з нардепів-одеситів підтримав закон про право на цивільну вогнепальну зброю

Верховна Рада України на засіданні 23 лютого за основу підтримала один із законопроєктів про право на цивільну вогнепальну зброю а саме №5708.

Цей законопроєкт підтримали 274 народні депутати, серед яких ті, що обрані захищати інтереси мешканців Одеської області в парламенті Олександр Горенюк, Степан Чернявский, Олексій Леонов, Олег Колєв,  Андрій Костін, Іван Шинкаренко, Сергій Колебошин,  Юлія Діденко ("Слуга народу"), Анатолій Урбанський ("За майбутнє"), Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність").

Микола Скорик  ("Опозиційна платформа - За життя"), Антон Кіссе ("За майбутнє") та Олександр Ткаченко ("Слуга народу") - утрималися.

Артем Дмитрук (позафракційний) опинився серед відсутніх, так само як й уродженка Одещини Тетяна Плачкова та Вадим Рабінович, який дуже цікавиться регіоном. Обидва представники партії ("Опозиційна платформа - За життя").

Законопроєкт передбачає зокрема:

  • врегулювання питання обігу цивільної вогнепальної зброї для громадян України, які постійно тут проживають;
  • визначення категорії цивільної вогнепальної зброї: А — автоматична вогнепальна зброя; В — гладкоствольна короткоствольна вогнепальна зброя (травматична); С — короткоствольна вогнепальна зброя; D — довгоствольна вогнепальна гладкоствольна зброя; Е — довгоствольна вогнепальна нарізна і комбінована вогнепальна зброя;
  • визначення типи боєприпасів для такої зброї, варіанти релоду (перезарядки) зброї;
  • створення та ведення єдиного реєстру обігу цивільної зброї, держатель реєстру — МВС;
  • перше посвідчення на право володіння цивільною зброєю видавати терміном на 3 роки, кожен наступне — на 5 років;
  • спадкування цивільної зброї та боєприпасів;
  • умови за яких фізичні та юридичні особи можуть набувати зброю, що перебуває у цивільному обігу та боєві припаси до неї;
  • страхування зброї ФОПів та юридичних осіб-підприємців;
  • розширення видів господарської діяльності, які підпадають ліцензуванню: тири та стрільбища.

ІНФОГРАФІКА: Слово і Діло 

Втім, як зазначили деякі народні обранці - цей законопроєкт закріплює наявну ситуацію із зброєю в країні не надаючи громадянам гідного права на захист. 

Альтернативою цьому законопроєкту є №5708-1, який називається «Про право на самозахист та володіння цивільною вогнепальною зброєю». Його автор — народний депутат фракції «Голос» Андрій Шараськін. Автор основного законопроєкту Ігор Фріс зазначив, що візьме «усе найкраще» із законопроєкту Шараськіна, аби підготувати свій до другого читання.

Зазначимо також, що РНБО підтримала введення надзвичайного стану в Україні.

Напередодні президент Російської Федерації Володимир Путін повідомив про офіційне визнання так званих Донецької та Луганської народних республік (окуповані окремі райони Донецької та Луганської області)

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися