09 травня 2022 р. 16:15

Голова Європейської ради відвідав Одесу 9 травня

ФОТО: Twitter

(ФОТО: Twitter)

Голова Європейської Ради Шарль Мішель 9 травня прибув до Одеси, щоб відзначити День Європи.

Про це він розповів у своєму Twitter.

"Я приїхав святкувати День Європи в Одесу, місто, де Пушкін сказав, що "Європу можна відчути". І де сьогодні український народ захищає свої пам’ятники від куль і ракет, і свою свободу від російської агресії. Ви не одні. ЄС підтримує вас", - написав Мішель.

Справа в тому, що 9 травня 1950 року в Парижі було проголошено Декларацію Шумана, що мала на меті створення нової форми організації держав у Європі, у вигляді "наднаціональної спільноти". 

Після досвіду двох Світових війн, Франція прийшла до висновку, що деякі цінності, такі як справедливість та верховенство права, не можуть визначатися одним тільки державним апаратом. Це призвело до створення організації значно більшої ніж технічна Спільнота для кооперації вугільної та сталевої промисловості Франції, Західної Німеччини, Італії, Нідерландів, Бельгії та Люксембургу під спільним Вищим Органом. Ця пропозиція призвела до створення Європейської спільноти з вугілля та сталі.

Це також стало основою для створення декількох інших Європейських Спільнот і того, що зараз є Європейським Союзом. Ця подія відзначається кожен рік як День Європи й Шуман вважається одним з засновників Європейського Союзу.

Нагадаємо, Одеську область за добу ворог атакував ракетами дев'ять разів, переважно із застосуванням авіації.

Шість ракет знищили сили протиповітряної оборони, проте ті, що збити не вдалося, пошкодили в області електропідстанцію і газогін, зруйнували кілька приватних будинків та пошкодили зони відпочинку.

Ввечері 8 травня голова Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко повідомив, що через обстріл та пошкодження електропідстанції без світла залишилися шість населених пунктів. 

На жаль, є постраждалі.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися