20 січня 2022 р. 16:07

Для будівництва космодрому на Одещині потрібен дозвіл Туреччини

Для будівництва космодрому на Одещині потрібен дозвіл Туреччини

У четвер, 20 січня, в Одесі відбулася Об'єднувальна конференція регіональних інноваційно-космічних кластерів України, яка проводиться з ініціативи Національного центру управління та випробування космічних засобів за підтримки Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради та сприяння Одеської облдержадміністрації.

За словами кореспондента ІзбірКома, до об'єднання космічних кластерів увійшли: «Причорноморський», «Полісся», «Слобожанщина» та Дніпровський космічний кластер.

У пресконференції взяли участь перший заступник голови Державного космічного агентства України Володимир Бень, заступник голови комітету ВРУ з економічного розвитку Сергій Тарута, керівник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний, голова правління Дніпровського космічного кластера Євген Рокитський, а також голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький та віцемер Одеси Павло Вугельман.

Сергія Таруту учасники установчої конференції обрали Президентом Всеукраїнського об'єднання інноваційно-космічних кластерів, Сергія Гриневецького було вирішено обрати віцепрезидентом, а головою «Причорноморського» кластера став Павло Вугельман, якого водночас запропоновано обрати головою Наглядової ради об'єднаних кластерів.

За словами Володимира Присяжного, Україна могла б теоретично мати свій космодром, але зараз є домовленості з Канадою та Австралією про використання їх космодромів. Для будівництва космодрому в Україні потрібна порожня місцевість у радіусі щонайменше 500 кілометрів. Незважаючи на те, що країна густонаселена, таку ділянку вдалося знайти. Вона розташована на стику Одеської та Миколаївської областей. Однак є ризик, що у разі аварії на другому ступені польоту ракета може впасти на територію Туреччини.

Загалом Об'єднання інноваційно-космічних кластерів має сприяти прискоренню розвитку комічних технологій. Окрім того, Космічне агентство готове надавати інформацію про розвиток сільгоспкультур, наявність пожеж, незаконних рубок, сміттєзвалища або зсувів.

Космічна агенція на даний момент має в своєму розпорядженні нещодавно запущений супутник «Січ-2-30» і ще більше 10 супутників інших країн світу в режимі безкоштовного обміну інформації. Це дозволяє визначати екологічний стан довкілля.

Таким чином, Україна займатиметься не лише виготовленням ракетних двигунів, а й наданням послуг з обробки космічної інформації.
Україна має всі шанси отримати фінансування від світового ринку космічних послуг, який на сьогоднішні оцінюється в 400 млрд дол., а до 2030 року планується, що цифра досягне 700 млрд дол.

Сергій Тарута заявив, що якщо раніше космічна сфера фінансувалася за залишковим принципом, то тепер вона фінансуватиметься у тих обсягах, щоб забезпечити Україні належне місце у цьому напрямку.

Поділитися