05 листопада 2022 р. 11:23

Голосуватиму «за» демонтаж: мер Одеси прокоментував остаточні результати голосування щодо Катерини ІІ

Голосуватиму «за» демонтаж: мер Одеси прокоментував остаточні результати голосування щодо Катерини ІІ

Процедуру підведення підсумків голосування, присвяченого подальшій долі пам'ятника Засновникам Одеси (Катерині II), завершено.

Про це повідомила пресслужба Одеської міської ради.

Електронне голосування відбувалось на платформі «Соціально активний громадянин» з 20 вересня до 20 жовтня. До цього моменту перевірялись профілі користувачів.

Більшість одеситів, що проголосували, а саме 3914, підтримали ідею демонтажу пам'ятника з Катерининської площі. Хоч з них 1014 голосів заблокували, цей варіант з усіх запропонованих все одно отримав першість.

Остаточно питання щодо долі пам'ятника буде вирішено на засіданні міської ради 30 листопада.

На підсумки голосування відреагував в соцмережах і міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Переконаний, що результати вільного голосування на платформі «Соціально активний громадянин» будуть враховані депутатами міської ради, за якими залишається ухвалення остаточного рішення. Особисто я голосуватиму «За» демонтаж пам'ятника та перенесення його до парку Імперського та Радянського минулого, про ідею створення якого я розповідав кілька місяців тому.

Найближчим часом у цьому питанні буде поставлено остаточну крапку - у рамках загальноприйнятих демократичних норм та чинного українського законодавства, - написав мер.

Електронне голосування щодо долі пам'ятника «Засновникам міста» завершилось 20 жовтня, о 20:00.

Одеситам пропонували обрати один із семи варіантів подальшої долі пам'ятника Катерині ІІ.

Попереднє голосування за демонтаж Катерини ІІ та переносу її в музей відбулося в Одеській міській раді 28 вересня. Тоді міськрада провалила голосування - рішення підтримали лише 17 депутатів з 64. 

Прихильники демонтажу пам'ятника не раз розмальовували його постамент обвинуваченнями на адресу російської імператриці.

17 вересня, на пам'ятнику з'явились написи червоною фарбою. Того разу на постаменті написали: "Знести". 13 вересня дві дівчини облили фарбою постамент пам'ятника "Засновникам міста" і це була вже третя схожа акція за чотири дні. 12 вересня активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив червоною фарбою пам’ятник Катерині ІІ та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook.

16 вересня о 24:00 завершилась реєстрація на інтернет-конференцію з питання вирішення долі пам’ятника «Засновникам Одеси», який ще називають пам'ятником Катерині ІІ. Загалом для участі в обговоренні зареєструвалися 1 тис. 110 осіб, з них 47,1% - чоловіки, 52,9% - жінки. Із загальної кількості зареєстрованих учасників 20,2% виявили бажання виступити, а це 224 особи, 826 зареєстрованих учасників (74,4%) внесли свої пропозиції щодо долі пам’ятника.

Напередодні інтернет-конференції Одеський міський голова Геннадій Труханов відреагував на акції щодо демонтажу пам'ятника "Засновникам міста", більш відомого як "пам'ятник Катерині ІІ", та заявив, що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс "Імперського та радянського минулого".

Поділитися