12 травня 2022 р. 22:27

В Ренійській громаді пришвидшилося ухвалення бюджетних рішень

В Ренійській громаді пришвидшилося ухвалення бюджетних рішень

З початком війни та запровадженням воєнного стану виконавчий комітет Ренійської міської ради Одеської області VIII скликання ухвалив сім рішень, що стосуються внесення змін до бюджету громади на 2022 рік.

Якщо у довоєнний час рада вносила зміни до бюджету в середньому один раз на місяць, то тепер вони вносяться в середньому один раз на десять днів.

З якими викликами у бюджетній сфері доводиться стикатися керівництву Ренійської громади, видно на прикладі двох останніх рішень про внесення змін до бюджету, прийнятих виконкомом міськради.

29 квітня 2022 року виконком міськради рішенням №71 вніс зміни до бюджету Ренійської територіальної громади на поточний рік. Рішення прийнято відповідно до постанови Кабінету міністрів від 11 березня 2022 року № 252 «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період військового стану», а також розпорядження Одеської обласної військової адміністрації від 22 квітня 2022 року № 215/А-2022 щодо внесення змін до обласного бюджету на поточний рік.

В результаті доходна та видаткова частини бюджету Ренійської громади скоротилися загалом на 10 мільйонів 660 тисяч гривень. Це сталося за рахунок зменшення обсягу освітньої субвенції з державного бюджету, яка розподілена на зарплату з нарахуваннями для педагогічних працівників. Крім того, на 179 тисяч гривень урізано субвенцію з місцевого бюджету на утримання комунальної установи Ренійської міськради «Інклюзивно-ресурсний центр». І на 14 тисяч гривень скоротилися витрати на державну підтримку дітей з особливими освітніми потребами (йдеться про фінансування додаткових психолого-педагогічних та корекційно-розвивальних занять та придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку таких учнів).

5 травня 2022 року виконком міськради ухвалив рішення №75 про внесення змін до бюджету громади на 2022 рік. Суть змін полягала у виділенні 2 мільйонів гривень фінансової підтримки КП "Водоканал", що обслуговує місто Рені.

Проблема фінансової самодостатності комунальних підприємств Ренійської громади постала перед Ренійською міською радою VIII скликання з перших днів його роботи. Більшість із семи сільських та міських підприємств, що забезпечують села громади та місто водою, стабільно демонструють негативне сальдо. Вони більше витрачають, аніж заробляють. Основними причинами такої ситуації керівники цих підприємств називають скорочення кількості споживачів з одночасним зростанням мінімальної заробітної плати, цін на енергоносії, запчастини та інші витратні матеріали.

Якщо ж говорити про КП «Водоканал», то до перерахованого вище додається система каналізації, побудована таким чином, що вимагає величезних витрат електроенергії для своєї експлуатації. Крім того, «Водоканал» змушений надавати жителям міста невластиву такого типу підприємствам послугу – вивозити побутове сміття.

Два види вирішення цієї проблеми свого часу назвав міський голова Ігор Плєхов, або піднімати тарифи на водопостачання, каналізацію та вивіз сміття, або виділяти комунальним підприємствам дотації з бюджету громади. В результаті були використані обидва інструменти. Протягом 2021 року було піднято тарифи на воду у ряді сіл громади.

А в місті Рені було різко збільшено тариф на вивіз побутового сміття. Паралельно з цим було розроблено та прийнято програму підтримки комунальних підприємств, у рамках якої почалося виділення їм фінансової допомоги. При цьому левову частку такої допомоги отримував КП «Водоканал». Але навіть ці заходи не запобігли форс-мажорним ситуаціям. Так, наприкінці 2021 року три села громади залишилися без централізованого водопостачання через припинення подачі електроенергії комунальним підприємствам. 

Факт ухвалення виконкомом Ренійської міськради рішення № 75 від 5 травня 2022 року свідчить, що проблема збитковості комунальних підприємств Ренійської громади нікуди не поділася і гострота її навіть збільшилася.

Поділитися