29 травня 2022 р. 12:30

Біля входу в румунський канал Дунай-Чорне море виник затор з суден-зерновозів

ФОТО: Forbes

(ФОТО: Forbes)

Близько 100 суден стоять у Чорному морі біля румунського порту Суліна, чекаючи проведення через Сулінський морський канал.

Це найзручніший і найглибший шлях до дунайських портів України, Румунії та Молдови, повідомляє Forbes

Майже третина суден, що застрягли, мають вивезти українські зернові вантажі з українських портів на Дунаї. «У Румунії не вистачає лоцманів для проведення суден каналом, бо вони не були готові до збільшення українського вантажного трафіку», – описує причину виникнення затору засновник консалтингової компанії The Charterers Олег Солодухов

Україна через морські порти експортувала понад 70% усіх вантажів на загальну суму близько 47 млрд долл.США. Після початку повномасштабної війни, розвʼязаної Росією, всі українські порти, окрім дунайських, припинили роботу. Останні переорієнтували на себе частину експорту.

Через війну українські порти на Дунаї збільшили кількість вантажовідправлень у чотири рази, каже заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков. Тепер, за даними Мінагрополітики, на них припадає 24% експорту.

Опитані Forbes вантажовласники кажуть, що румунська сторона проводить каналом не більше пʼяти суден на добу – це в рази менше, ніж потрібно. Кілька тижнів тому час очікування черги на прохід каналом складав чотири–сім днів, каже Солодухов. Кожну добу затор зростає. Судно, яке стане на рейд сьогодні, має чекати своєї черги на прохід каналом близько трьох тижнів.

Середній період очікування судозаходу до українських портів із початку війни становить 14 днів, підрахував партнер юрфірми AGA Partners Іван Касинюк, який спеціалізується на міжнародному торговельному праві. 

Двотижневий простій у гирлі Дунаю коштує власникам вантажів близько третини вартості фрахту. «Тепер судновласники нараховують час фрахту не з моменту заходу до порту, а з моменту потрапляння до затору», – каже Солодухов. 

Це призводить до додаткових втрат у 150 тис. доларів США–200 тис. доларів на партії 3 тис.–6 тис. тонн будь-якого вантажу, підрахував представник транспортної компанії Neptune Lines Андрій Соколов.

Нагадаємо, в Одеській області розпочалося будівництво спеціальних місць для систематизації руху великогабаритного автотранспорту.

Загалом дорожній інфраструктурі Одеської області внаслідок військових дій нанесені збитки на сумму близько 300 мільйонів гривень.

16 травня у тестовому режимі розпочали роботу автоматизовані комплекси контролю габаритно-вагових норм (WIM-комплекси) за основними напрямками перевезень вантажів (окрім зони бойових дій).

З 3 травня Державна служба України з безпеки на транспорті ("Укртрансбезпека") поновила контроль за дотриманням габаритно-вагових норм в Одеській області та за перші 12 годин працівники служби склали 19 актів про порушення цих норм.  

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися