01 серпня 2022 р. 09:03

Відлуння російської агресії: біля узбережжя Румунії виявили міну

Відлуння російської агресії: біля узбережжя Румунії виявили міну

Бойові водолази EOD (Explosive Ordnance Disposal) Румунії увечері 31 липня нейтралізували та знищили дрейфуючу морську міну на відстані приблизно двох морських миль, тобто 3,6 кілометрів біля узбережжя Румунії, навпроти Ефорі.

Про це повідомило Міністерство оборони Румунії на своїй сторінці у Facebook.

За даними міністерства, водолазна група ВМС Румунії розпочала свою місію близько 19:30 і вирушила на місце події на двох швидкісних катерах, де застосувала стандартні операційні процедури для такого втручання.

"Військові водолази встановили, що це була морська міна типу ЯМ, яка представляла небезпеку для безпечного судноплавства в територіальних водах Румунії, вони транспортували міну в безпечний район і знищили її шляхом вибуху. Після початку неспровокованої військової агресії російської федерації в Україні 24 лютого 2022 року це було друге втручання ВМС Румунії для знищення морської міни, яка виходить з приморських районів на північ від Румунії, де ведуться бойові дії. Перша морська міна, розташована в зоні відповідальності Військово-морських сил Румунії, була знищена водолазами EOD 39 Divers Center у березні в 70 км від Капу Мідія", - повідомили в міністерстві.

Зазначимо, що 31 липня в дунайському гирлі Бистре у результаті зіткнення з невідомим вибуховим пристроєм отримав пробоїну лоцманський катер. Це вже другий інцидент із підривом судна на міні в гирла Бистрому. Так 28 липня мале гідрографічне судно "Шляховик" підірвалось на міні в гирлі Бистре на Одещині.

Незважаючи на мінну загрозу в Чорному морі, нещодавно міністр оборони Туреччини зробив заяву, що не бачить необхідності в розмінуванні морських зон. На його думку, це не завадить успішним поставкам зерна з України.

Поділитися