13 січня 2022 р. 12:20

Аудитори притягнули минулого року 185 посадових осіб за фінансові порушення

Аудитори притягнули минулого року 185 посадових осіб за фінансові порушення

Аудитори Південного офісу Держаудитслужби впродовж 2021 року провели 60 ревізій, 12 аудитів, 27 перевірок закупівель та виявили втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму майже 856 мільйонів гривень, а 185 посадових осіб підконтрольних об’єктів притягнуто за вчинені фінансові порушення до адміністративної відповідальності, 101 – до матеріальної та дисциплінарної.

Як повідомили у пресслужбі офісу, відшкодували наразі майже 135 млн грн втрат.

Завершеними державними фінансовими аудитами встановлено фактів неефективних управлінських дій та рішень, що призвели (можуть призвести) до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, на суму 1 млрд 246,5 млн грн. Аудиторами надано 148 пропозицій щодо підвищення ефективності використання фінансових ресурсів і майна, з яких враховано (з урахуванням попередніх років) 90. Загальна сума досягнутого економічного ефекту за результатом впроваджених рекомендації становить майже 327,6 млн грн.

До установ та організацій, у яких виявлено бюджетні порушення, у 28 випадках застосовано фінансові санкції у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами, зменшення або призупинення бюджетних асигнувань тощо, а керівникам надіслано попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства.

З метою реалізації результатів контролю до правоохоронних органів передано 61 матеріал ревізій та аудитів. За результатами їх розгляду розпочато 54 досудових розслідування, долучено до кримінальних проваджень 32 матеріали ревізій, вручено 20 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Нагадаємо, минулого року керівництво Державного університету інтелектуальних технологій і зв’язку всупереч вимогам законодавства не вживало заходів щодо припинення діяльності відокремлених структурних підрозділів навчального закладу Львівського та Київського навчально-наукових центрів, видатки на утримання яких за 2020 рік та І півріччя 2021 року склали 10,4 мільйонів гривень.

Працівники Південного офісу Держаудитслужби завершили державний фінансовий аудит бюджету Кілійської територіальної громади Ізмаїльського району Одеської області за період з 1 січня 2018 року по 30 червня 2021 року, за результатами якого встановлено порушень та недоліків майже як на 50 мільйонів гривень. 

Упродовж січня-серпня 2021 року аудитори Південного офісу Держаудитслужби провели моніторинг 339 процедур закупівель товарів, робіт та послуг та 19 перевірок закупівель, якими охоплено закупівель на суму понад 4 мільярди гривень. 

Поділитися