27 січня 2022 р. 15:39

Апеляційний суд не став змінювати рішення про неможливість повернення в Одесі вулиці Маршала Жукова

Апеляційний суд не став змінювати рішення про неможливість повернення в Одесі вулиці Маршала Жукова

П'ятий апеляційний адміністративний суд залишив чинним рішення Одеського окружного адміністративного суду про скасування розпорядження Геннадія Труханова, про громадські слухання щодо повернення назви Маршала Жукова проспекту Небесної сотні. 

Про це ІзбірКому повідомила депутатка Одеської міської ради Жанна Мандриченко («Європейська солідарність»).

«ЄС визнавала незаконним розпорядження міського голови від 14 вересня 2020 року №793 про повернення деяким об’єктам топоніміки попередніх назв (Жукова та 25 Чапаївської дивізії). В першій інстанції окружного адміністративного суду змогли довести свою позицію. Труханов подав апеляцію і сьогодні нам вдалося відстояти свою правову позицію вдруге», - зазначила вона.

Одеський окружний адміністративний суд у серпні 2021 року задовольнив позов стосовно скасування розпорядження міського голови Одеси Геннадія Труханова «Про скликання громадських слухань щодо обговорення питань про повернення деяким об’єктам топоніміки у місті Одеси попередніх назв». 

Йдеться про проспект Небесної Сотні та вулицю Інглезі, яким хотіли повернути попередні назви. З 2015 року в Україні діє Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", який забороняє називати вулиці українських міст іменами радянських діячів, політиків тощо.

В лютому 2021 року Одеський муніципалітет обіцяв врахувати пропозиції, надані містянами під час електронного голосування та онлайн-слухань щодо повернення старих назв проспекту Небесної Сотні та вулиці Інглезі.

В мерії зазначили, що 4 лютого завершилося обговорення цього питання у формі електронної консультації на платформі «Соціально активний громадянин».

Перед тим, громадські слухання з приводу зміни назв проспекту Небесної сотні та вулиці Інглезі, які організував муніципалітет, завершилися нічим.

В 2016 році мерія робила спроби скасувати перейменування вулиць. Згодом громадські слухання з обговорення проєкту рішення Одеської міськради про перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території міста Одеси, були оголошені такими, що не відбулися.

Раніше громадські слухання щодо перейменування топонімічних об'єктів міста Одеси, ініційовані муніципалітетом 26 серпня минулого року, були зірвані.

До того ряд одеських вулиць було перейменовано розпорядженням голови обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі.

Кабінет Міністрів України послабив карантинні обмеження в Україні - тепер дозволено проведення масових освітніх та професійних заходів, але з обмеженнями.

Поділитися