23 вересня 2022 р. 10:53

Адміністрація морських портів з другого разу відсудила в одеського КП парковку біля порту

Фото: Вікіпедія

(Фото: Вікіпедія)

Господарський суд Одеської області задовільнив позов Адміністрації морських портів України до фізичної особи-підприємця Інги Молли та Комунального підприємства "Одестранспарксервіс" щодо спеціально відведеної автостоянки площею 1 тисяча 89 квадратних метрів за адресою Митна площа, 1.

Як зазначається в рішенні суду, АМПУ наполягала, що ділянка, на якій розташована парковка належить до портової інфраструктури та належить їй після реорганізації Державного підприємства "Одеський морський торгівельний порт" у 2013 році. Однак угода між ФОП та КП заважає адміністрації користуватися своїм майном. 

Комунальне підприємства та Одеська мерія наполягали на тому, що ділянка фактично знаходиться поза межами режимної території порту в зоні об'єктів загальноміського значення міської забудови та представляє собою земельну ділянку, а також низку інших об'єктів, безпідставно визначених "складовими частинами" будівель та споруд, що свідчить про незаконність державної реєстрації права власності на відповідний об'єкт та порушення прав територіальної громади м. Одеси як власника.

Окрім того, договір балансоутримання місць для паркування укладений з ФОП припинив дію у кінці 2020 року. Відтак, договір розірвано, а отже відсутні підстави вважати про наявність предмета спору у даній справі.

У серпні 2022 року Господарський суд вдруге розглядав цю справу. Так, у листопаді 2020 року Господарський суд Одеської області відмовив АМПУ у задоволенні скарги, а Південно-західний апеляційний господарський суд у лютому 2021 року залишив цю постанову без змін. 

Але АМПУ пішли до Верховного суду і там у червні 2021 року постанови Господарського та апеляційного судів скасували, а справу знову передали на розгляд до Господарського суду Одеської області.

Зазначимо, що Виконавчий комітет Одеської міської ради під час позачергового засідання 20 вересня визначив комунальне підприємство "Одестранспарксервіс" оператором майданчиків для платного паркування.

У липні Одеський муніципалітет оприлюднив проєкт рішення про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування транспортних засобів у місті. 

У 2020 році Центр публічних розслідувань повідомляв, що в одеському муніципалітеті прораховують плату за паркування на міських вулицях. 

Поділитися