09 листопада 2021 р. 22:00

Завтра в Грузії почнуть судити ексголову Одеської обладміністрації

Завтра в Грузії почнуть судити ексголову Одеської обладміністрації

Адвокат ув’язненого екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі Бека Басілая повідомив із посиланням на представника Тбіліського міського суду, що його клієнт має бути в суді 10 листопада.

Мін'юст поки що не прокоментував заяву адвоката про дату та місце проведення судового процесу, повідомив "Інтерфакс-Україна".

"Суд повідомив, що вимагає доставити Міхеіла Саакашвілі до зали суду. Міністерство юстиції та спеціальна пенітенціарна служба зобов'язані виконати цю вимогу", - сказав Басілая у вівторок журналістам.

Раніше міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе заявив, що його відомство не рекомендує проводити процес у суді та пропонує зробити це у в'язниці. За словами міністра, Мін'юст дає таку рекомендацію задля безпеки самого Саакашвілі.

Зазначимо, що напередодні Міністерство закордонних справ України передало до зовнішньополітичного відомства Грузії офіційну ноту у зв'язку з переведенням Михайла Саакашвілі до тюремної лікарні пенітенціарної установи №18 у Глдані та з відсутністю інформування української сторони про ці дії.

Інформація про те, що екс-президента Грузії та громадянина України Михайла Саакашвілі доставили з в'язниці до Руставі до Глданської тюремної лікарні у Тбілісі, з'явилася вдень 8 листопада.

Нагадаємо, Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова 27 жовтня розпочала відвідування колишнього голову Одеської обласної адміністрації Міхеїла Саакашвілі у грузинській в'язниці.

Офіс генпрокурора вирішив не відправляти владі Грузії запит на екстрадицію в Україну колишнього голови Одеської обласної адміністрації Міхеїла Саакашвілі.

Нагадаємо, біля консульства Грузії в Одесі 8 жовтня зібралися приблизно 20-25 осіб, які брали участь в акції "Свободу Міхеїлу Саакашвілі".

Експрезидента Грузії та колишнього голову Одеської області Міхеїла Саакашвілі затримали грузинські правоохоронці.

Раніше в МВС і правлячої партії «Грузинська мрія» заявляли, що Саакашвілі не перетинав кордон Грузії і він знаходиться в Україні.

У травні 2020 року президент України Володимир Зеленський призначив колишнього голову Одеської обласної адміністрації Міхеїла Саакашвілі головою виконавчого комітету Національної ради реформ.

Раніше президент України Володимир Зеленський запропонував ексголові Одеської обласної державної адміністрації Міхеілу Саакашвілі посаду заступника прем'єр-міністра з питань реформ, про що той повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе раніше заявляв, що його країна з великою часткою ймовірності сприйматиме призначення ексголови Одеської облагосадміністраціі Міхеїла Саакашвілі заступником прем'єр-міністра України як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнерства крок. Тоді від Саакашліві віцепрем'єром так і не став.

Однак потім стало відомо, що після призначення Міхеїла Саакашвілі головою виконкому реформ Грузія все-таки відкликала свого посла з України для консультацій.

За інформацією видання Imedi news, про це повідомив міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані. При цьому глава МЗС підкреслив, що Грузія не розглядає питання про розрив дипломатичних відносин з Україною або перегляд стратегічного партнерства. І назвав таке рішення «звичайною практикою».

Поділитися