25 листопада 2021 р. 21:13

За вчинення домашнього насильства засуджено мешканця Одеси

За вчинення домашнього насильства засуджено мешканця Одеси

Суворовський районний суд Одеси засудив одесита до одного року ув'язнення за вчинення домашнього насильства. Проте з урахуванням іспитового строку за раніше скоєний майновий злочин йому доведеться відбувати покарання терміном 3 роки та 2 місяці.

Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної прокуратури.

Слідством встановлено, що мешканець Одеси, проживши у цивільному шлюбі зі своєю дружиною 6,5 років, поводив себе жорстоко, застосовуючи психологічний тиск, систематично ображав жінку словами нецензурної лайки, чим принижував її гідність, погрожував фізичною розправою та вчиняв щодо неї фізичне насильство.

За захистом своїх прав громадянка зверталася до поліції, внаслідок чого кривдника неодноразово притягували до адміністративної відповідальності.

Таким чином, його умисні дії кваліфіковані як злочин - домашнє насильство, що завдає фізичних, психологічних страждань, призводить до розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності, погіршення якості життя потерпілої (ст. 126-1 КК України).

Під час судового розгляду чоловік свою провину визнав та розкаявся.

Нагадаємо, у серпні Одеська обласна рада під час засідання 19 серпня ухвалила звернення депутатів до президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, та низки міністерств щодо законодавчого захисту та підтримки інституту сім’ї, захисту прав жінок та дітей, ефективної протидії домашньому насильству та недопущення агресивного нав’язування суспільству ґендерної ідеології. 

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашнього насильства та боротьби з цими явищами, або Стамбульська конвенція - міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства, відкрита для підписання 11 травня 2011 році у Стамбулі.

Кабінет Міністрів України виділив субвенцію в сумі 2 мільйона 500 тисяч гривень на створення в Одесі ще одного центру допомоги жінкам, постраждалим від насильства.

Муніципальна консультантка фонду ООН в галузі народонаселення в Україні Людмила Акімова передала мерії Одеси інформаційну табличку з QR-кодом, яка надає всю інформацію про отримання захисту від домашнього насильства: всі сервіси, телефони для звернення і адреси, де можна отримати допомогу.

За 9 місяців 2020 року було зареєстровано 16 тисяч 77 повідомлень про вчинені правопорушення, пов'язані з домашнім насильством.

Поділитися