27 травня 2021 р. 11:33

За три «якоря-серця» одеська мерія заплатить 720 тисяч

За три «якоря-серця» одеська мерія заплатить 720 тисяч

Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився виділити кошти на придбання туристичного символу Одеси – малої архітектурної форми «Якір-серце». 

Як зазначається в розпорядженні, департаменту міжнародного співробітництва та маркетингу Одеської міської ради мають виділити 720 тисяч гривень на ці цілі. 

Всього пропонується придбати три туристичних символи за 240 тисяч кожен. 

Під час сесії міської ради у лютому 2021 року депутати вирішили передати один такий символ в Геную. Тоді виникла суперечка, тому що депутат Ілля Фрейман заявив, що дарувати якір немає сенсу, бо коли пандемія, ця подія не збере багато людей. І взагалі якір нікому не потрібен, в Німеччині якір лежить на якомусь складі. 

У січні 2020 року таку вирішили подарувати марокканцям.  

У 2008 році міська влада провела конкурс на створення туристичного слогану та символу Одеси. Журі визнало кращим універсальну туристичну емблему (логотип міста) розроблену київським дизайнером Денисом Богушем, що представляє агентство Bohush Communications, що складається з слова «Одеса», слогана «море вражень» у вигляді хвилі і стилізованого усміхненого сонця. Однак результати конкурсу офіційно затверджені не були - на твердження Одеською міською радою цей логотип так і не був винесений, так як він піддався «шквалу критики» простих городян.

5 червня 2012 року дизайнерська студія Артемія Лебедєва презентувала брендбук «Фірмовий стиль Одеси», до якого увійшли фірмовий логотип, шрифти, патерн, каліграфічний композиція і правила оформлення «різних корисних речей - від вуличних табличок до сувенірних футболок». В той же день в Одесі під час відкриття міського туристичного центру відбулася презентація нового логотипу.

За заявою самого дизайнера, запропонований ним логотип Одеси повинен асоціюватися з «якорем, серцем, хвилями, силою і маяком». Мовна частина композиції розроблена на трьох мовах - російською, українською та англійською. Каліграфічний композиція являє собою слоган «Я люблю Одесу», в яку вписаний фірмовий якір, який за стандартами студії-розробника може бути тільки червоного кольору. Як фірмових шрифтів використовуються гарнітури Меринг і Гросс Кунст.

30 серпня 2012 року логотип доставили ​​до Одеси з Києва, з майстерні скульптора Олега Черноіванова. Ідейним натхненником і автором проекту виступив співвласник логотипу Іван Ліптуга, віце-президент компанії «Пласке». Проект здійснено на кошти мецената Дмитра Казавчінского.

2 вересня 2012 року, в День міста, відбулося урочисте відкриття монумента на якому серед інших гостей були присутні автор логотипу Артемій Лебедєв і міський голова Одеси Олексій Костусєв.

Поділитися