11 січня 2021 р. 20:17

З нардепів-прогульників вирахували понад 30 мільйонів гривень на штрафи

З нардепів-прогульників вирахували понад 30 мільйонів гривень на штрафи

Минулого року із заробітних плат народних депутатів-прогульників вирахували понад 30 млн грн, які повернули до держбюджету.

Про це розповів голова підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради, член Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Павло Фролов в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Ми передбачили в цьому скликанні дуже суттєві штрафи для тих депутатів, які не ходять на роботу або не відвідують засідання комітету. Тобто, якщо відсоток голосувань за місяць депутата менше, ніж 70%, то депутат не отримує 42 тис. грн депутатських. Таким чином, вже, наприклад, у минулому році десь понад 30 млн грн зекономлено і повернуто в бюджет. Такої практики не було", - розповів Фролов.

Нагадаємо, 16 жовтня минулого року Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроєкт про позбавлення народних депутатів виплат за прогули.

За законом «Про статус народного депутата України», депутату щомісячно відшкодовуються витрати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень, в розмірі місячної заробітної плати народного депутата, що не підлягають оподаткуванню.

Нагадаємо також, що у листопаді 2019 року через прогули засідань комітетів та неучасть у голосуваннях на засіданнях Верховної Ради не виплатили майже три мільйони. За цей місяць, відповідно до розпорядження голови Верховної Ради, 78 народним депутатам припинили відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням ними депутатських повноважень. 

Поділитися