05 квітня 2021 р. 09:42

Від орендатора Літнього театру вимагають припинити будівництво

Від орендатора Літнього театру вимагають припинити будівництво

Департамент культури, національностей, релігії та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної держадміністрації вимагає від орендатора території Літнього театру – СП «Солінг» припинити будь-які будівельні роботи в Літньому театрі.

Відповідний припис департаменту оприлюднила громадська організація «Зелений лист».

Також департамент вимагає від Одеської міської ради протягом місяця надати правовстановлюючу документацію для укладання охоронного договору на користування територією пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення «Міський сад», невіддільною частиною якого є Літній театр.

Таким чином, Одеська ОДА відреагувала на факт початку будівельних робіт в парку, про які 19 березня повідомив голова організації Владислав Балінський

Після цього 26 березня юрист ГО «Зелений лист» Максим Попов направив до департаменту культури, національностей, релігії та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОГА листа з проханням відреагувати на це відверте порушення законів України, а вже 31 березня отримав відповідь.  

Нагадаємо, у вересні 2020 року колегія суддів П'ятого апеляційного адміністративного суду задовольнила апеляційну скаргу департаменту культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської ОДА на рішення Одеського окружного адміністративного суду по справі за позовом СП «Солінг» про визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправними дій, зобов'язання вчинити певні дії.

В лютому того ж року представник спільного підприємства «Солінг» подав клопотання про відвід суддів, що розглядали спір про статус Літнього театру в одеському Міському саду.

П'ятий апеляційний адміністративний суд, розглянувши 28 січня 2020 року по суті позов управління культури Одеської обласної держадміністрації до СП «Солінг» з приводу визнання статусу об'єкта пам'ятника садово-паркового мистецтва території Літнього театру в одеському Міському саду, призначив дебати на лютий.

У жовтні 2019 року П'ятий апеляційний адміністративний суд постановив скасувати рішення виконкому, яким затверджено план благоустрою Літнього театру в одеському Міському саду, який запропонував продюсер Дмитро Шпинарьов.

Одеський окружний адміністративний суд приступив до розгляду позову волонтерів до компанії, що займається роботами в Літньому театрі на території Міського саду 10 травня 2019 року.

Скандал навколо Літнього театру розгорівся після того, як у вересні 2016 року під час десятої сесії Одеської міськради депутати схвалили проєкт рішення щодо надання згоди на землевідведення ділянки на території колишнього Літнього театру в Міському саду.

У червні 2017 року компанія отримала декларацію на проведення робіт з будівництва «адміністративної будівлі з торговими приміщеннями та інфраструктурою для відпочинку». У розрядці одеських активістів з'явився документ, згідно з яким в Літньому театрі збиралися зрубати 109 дерев. Намір забудувати цю територію викликало обурення у одеситів - в суботу, 18 листопада, вони вийшли на масовий мітинг проти забудови Літнього театру.

Нагадаємо також, що група волонтерів Літнього театру 9 січня 2019 року представила своє бачення організації майданчика, що сильно відрізняється від представленого раніше Дмитром Шпинарьовим. Концепцію розробляли, виходячи з проведеного раніше дослідження, яке показало, що 88% одеситів впевнені в згубності для Міського саду будівництва на місці «Літнього» торгового центру, 73% вважають майданчик частиною Міського саду та 55% впевнені, що там повинні проходити концерти і виступи. Цікаво, що 56% опитаних заявили про готовність вкладати власні кошти в ремонт і утримання Літнього театру.

Поділитися