01 червня 2021 р. 22:00

Верховна Рада України ухвалила закон про «суд у смартфоні»

Верховна Рада України ухвалила закон про «суд у смартфоні»

Український парламент проголосував за запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, яку також називають "судом у смартфоні".

Як зазначається в пресслужбі парламенту, за прийняття законопроєкту № 5246 у цілому проголосували 276 депутатів при мінімально необхідних 226.

Впровадження цієї системи стосується тільки Кримінального процесуального кодексу. Вона забезпечує створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів та інформації.

Цією системою зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження для реалізації своїх повноважень, прав та інтересів.

Документи, підписані та/або погоджені у цій системі з використанням кваліфікованого електронного підпису, а також їх примірники в електронній та паперовій формі вважаються оригіналами документів. Щоб ознайомитись з матеріалами у системі до них або до їх електронних копій просто надаватимуть доступ.

Нардепи-одесити проголосували так: Олександр Ткаченко («Слуга народу»), Микола Скорик («Опозиційна платформа — За життя») - утримався.

Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») - не голосував. 

Артем Дмитрук, Олександр ГоренюкСтепан ЧернявскийОлександр ТкаченкоОлексій ЛеоновОлег КолєвСергій Колебошин, Юлія ДіденкоАндрій КостінІван Шинкаренко, Ігор Васильковський («Слуга народу»), Антон КіссеАнатолій Урбанський («За майбутнє») - проголосували "за". 

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», який парламент ухвалив 30 березня.

Уряд схвалив постанову про електронні паспорти у застосунку «Дія», і відтепер паспорти у смартфоні офіційно є цифровими аналогами паперових документів.

На початку квітня Міністерство цифрової трансформації запустило портал державних послуг «Дія».

Поділитися