13 лютого 2021 р. 18:46

В Україну повернулися моряки, звільнені з піратського полону

В Україну повернулися моряки, звільнені з піратського полону

Сьогодні, 13 лютого, до Києва прибули шестеро українських моряків - членів екіпажу судна Stevia, яких захопили пірати в Гвінейській затоці в грудні минулого року.

Про це повідомляє пресслужба президента України.

Під час нападу на судно пірати вивезли в невідомому напрямку шістьох українських моряків: Олександра Соручана, Семена Резніченка, Костянтина Андрєєва, Олександра Коровкіна, Владислава Чебана та В’ячеслава Сандеровського, а також двох громадян Албанії.

Серед звільнених є моряк з Одеси - старший помічник капітана Семен Резніченко.

У повідомленні пресслужби зазначається, що було налагоджено переговорний процес судновласника з викрадачами. Звільнити українців вдалося наприкінці січня 2021 року. Вони були доставлені до міста Порт-Гаркорт, де пройшли необхідне медичне обстеження, а згодом – в Лагос і Стамбул (Туреччина). До Києва моряки прибули сьогодні.

Володимир Зеленський також поцікавився умовами, в яких пірати утримували українців. Моряки розповіли, що їх тримали у джунглях серед мангрових лісів, де було дуже багато комарів, також більшість викрадачів була в стані сильного наркотичного сп’яніння.

Також додому повернулися понад сотні бійців військової частини 3012 Національної гвардії України після трьох місяців бойових завдань в районі проведення Операції об’єднаннях сил. Військовослужбовців зустріли хлібом-сіллю під музику військового оркестру. Також бійців урочисто нагородили відомчими грамотами, подяками та відзнаками.

Нагадаємо, що в російський список санкцій потрапила компанія, підозрювана у незаконній відправці моряків в Крим. У списку вже було 75 українських компаній ще з 2018 року. Тепер їх кількість зросла до 84.

Нагадаємо також, що близько 50 моряків зібралися на акцію протесту 25 січня в Одесі та перекрили трасу Одеса-Київ вимагаючи, щоб до них приїхав голова Одеської обласної адміністрації.

Моряки поясняють свої дії тим, що вони не можуть отримати сертифікати, не сплативши гроші корупціонерам. 

Поділитися