04 липня 2021 р. 20:14

В Україні збільшився розмір аліментів

В Україні збільшився розмір аліментів

З 01.07.2021 зріс прожитковий мінімум для дитини відповідного віку, що необхідно враховувати під час визначення розміру аліментів.

Про це повідомив сайт Південно-Східного управління юстиції. 

Відповідні зміни набули чинності згідно з вимогами статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Отже, гарантований мінімальний розмір аліментів на одну дитину становить не менше, ніж 50% від прожиткового мінімуму дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України).

Так, мінімальний розмір аліментів на одну дитину з 01.07.2021 є таким:

  • для дітей віком до 6 років - не менше 1 тис. 006 грн 50 коп. (50% від 2 тис. 013 грн);
  • для дітей віком від 6 до 18 років - не менше 1 тис. 255 грн (50% від 2 тис. 510 грн).

Нагадаємо, загальна кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування і на кінець 2020 року становила 5,2 тисяч осіб, що менше на 0,9%, ніж на кінець 2019 року та на 24,2%, ніж на кінець 2010 року.

У селі Малоярославець Тарутинської селищної ради створено дитячий будинок сімейного типу на базі прийомної сім’ї Головачук - Лілії Семенівни та Анатолія Андрійовича.

Управлінням капітального будівництва Одеської міської ради за рахунок бюджетних коштів проводиться закупівля квартир для забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Адвокатка громадської юридичної приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі Юлія Лісова виграла чергову судову справу з захисту прав людей які живуть з ВІЛ. Основною задачею у процесі було довести, що саме батько виконує всі обов’язки по утриманню, вихованню дитини. А матір'ю, якій батьком ще й сплачувались аліменти на утримання дитини, батьківські обов’язки не виконувались взагалі.

Суди, які розглядають цивільні та кримінальні справи (знаходяться в районних центрах, містах, районах міст) – розглядають, зокрема, спори стосовно майна, виконання договорів, стягнення аліментів, справи про розлучення, спори, які виникають під час звільнення, а також справи про вчинення адміністративних та кримінальних правопорушень. 

Муніципальна консультантка фонду ООН в галузі народонаселення в Україні Людмила Акімова передала мерії Одеси інформаційну табличку з QR-кодом, яка надає всю інформацію про отримання захисту від домашнього насильства: всі сервіси, телефони для звернення і адреси, де можна отримати допомогу.  

Пандемія COVID-19 значно посилила загрозу стати жертвою домашнього насильства. В цей час варто додатково враховувати такі фактори, як перебування в умовах домашньої ізоляції, дистанційне навчання, втрату роботи чи вимушену відпустку, неможливість чи обмеженість відпочинку та подорожей.

Поділитися