21 жовтня 2021 р. 15:16

В Одесу прибуло дослідницьке судно-подарунок з Бельгії

В Одесу прибуло дослідницьке судно-подарунок з Бельгії

Бельгійське дослідницьке судно Belgica прибуло в акваторію морвокзалу у четвер, 21 жовтня, в Одесу.

Його передали Україні для робіт у Чорному та Азовському морях з унікальним високоточним обладнанням, повідомили  Новини.LIVE

Корабель передали в рамках меморандуму між Бельгійським офісом науки та Міністерством захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України.

На судні працює український екіпаж і міжнародні вчені. Всього на ньому одночасно може знаходиться 31 людина. Саме судно оснащене п'ятьма лабораторіями. 

Загальна довжина корабля становить 51,12 метра, а ширина – 10 метрів. Судно може пройти 20 тисяч морських миль при максимальній швидкості 13,5 вузла (25 км/год). 

Нагадаємо, український криголам James Clark Ross, придбаний у Великої Британії, прибув до Одеси 5 жовтня. 

Протягом останніх 30 років криголам James Clark Ross виконував роль світової дослідницької платформи для біологічних, океанографічних та геофізичних досліджень.

Британські тральщики Ramsy та Blyth виведені з бойового складу Королівського військово-морського флоту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, згодом їх передадуть Україні.

Посилення ВМС України за допомогою Великої Британії відбувається завдяки меморандуму, що був підписаний в Одесі 21 червня. 

Під час робочої поїздки на Одещину Президент України Володимир Зеленський взяв участь в заходах з нагоди Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України, які відбулися на Одеському морському вокзалі. 

Поділитися