13 серпня 2021 р. 20:03

В Одеській області захопили ділянки землі в Нацпарку та на березі Дунаю

В Одеській області захопили ділянки землі в Нацпарку та на березі Дунаю

Державні інспектори управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Одеській області виявили самовільне зайняття земельної ділянки державної власності, водного фонду в водоохоронній зоні, на березі річки міжнародного значення – Дунай, на території Вилківської міської ради Ізмаїльського району (за межами м. Вилкове).

Про це повідомили у пресслужбі Держгеокадастру.

Встановлено, що земельна ділянку площею 2 га використовується для власних потреб без жодних правових підстав, шляхом будівництва комплексу капітальних та некапітальних будівель та споруд без будь-яких дозвільних та правовстановлюючих документів на зазначені будівлі та на земельну ділянку. Крім того, на земельній ділянці створені штучні водойми.

Матеріали адміністративної справи були передані до ГУНП в Одеській області в порядку ст. 247 КУпАП, оскільки в порушенні є ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч. 4 ст. 197-1 ККУ, а саме: самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці щодо земель в охоронних зонах. За даним фактом Ізмаїльським РВП ГУНП в Одеській області було внесено відомості до ЄРДР за ч.4 ст. 197-1 ККУ.

Окрім того, в Одеському районі поліцейські викрили двох чоловіків, які самовільно зайняли земельні ділянки на території Національного парку.  Встановлено, що 41-річний житель села Троїцьке побудував дві дерев’яні споруди на березі річки Турунчук в Біляївці і здав їх в оренду відпочиваючим. Так само зробив і 34-річний біляївець.

Наразі обом правопорушникам повідомлено про підозру за частиною 2 статті 197-1 (Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво) Кримінального кодексу України. Їм загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавлення волі на строк до двох років. Триває слідство.

Нагадаємо, Державні інспектори управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Одеській області звернулися до правоохоронців, щодо захоплення землі в Болградському районі.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду ухвалив відкрити касаційне провадження та витребувати з Одеського окружного адміністративного суду справу за позовом Національного природного парку "Тузловські лимани". 

За два тижні після відкриття ринку землі в Одеській області придбали всього 16 гектарів, тож за цим показником наша область знаходиться 15 місці. 

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру створили на публічній кадастровій карті інформаційний шар «Природно-заповідний фонд», що містить інформацію про 7 тисяч 108 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею понад 4,28 мільйонів гектарів. 

Поділитися