15 грудня 2021 р. 09:43

На Одещині за останні три роки розглянули понад 200 проєктів генеральних планів

На Одещині за останні три роки розглянули понад 200 проєктів генеральних планів

Генеральні плати є лише у 801 населеному пункті Одеської області з 1 тисячі 174, за останні три роки розглянули 200 проєктів генеральних планів населених пунктів, а на Геопорталі містобудівного кадастру, створеному у 2019 році вже розміщено 805 генеральних планів.

Як зазначила під час колегії Одеської обласної державної адміністрації начальниця управління з питань містобудування та архітектури ОДА, головний архітектор Одеської області Надія Бєлєнко, таким чином забезпечення цими документами становить 68%.

За її словами, однією з причин такої нестачі генеральних планів стало систематичне недофінансування Регіональної комплексної програми з утворення (оновлення) містобудівної документації територій та містобудівного кадастру на 2019 – 2021 роки.

Також гальмування цього процесу було обумовлено внесенням змін до низки законів України у тому числі, до тих, що регламентують містобудівну діяльність: було введено новий вид містобудівної документації місцевого рівня (комплексний план просторового розвитку території територіальної громади), що водночас є земельною документацією та розробляється з обов’язковою наявністю генерального плану адміністративного центру територіальної громади.

На разі в Одеській області рішення про розроблення комплексних планів прийняті тільки в Красносільській, Курісовській, Теплицькій сільських, Авангардівській селищній, Кодимській та Южненській міських територіальних громадах.

За словами начальниці управління, наразі підготовлений проєкт «Програми із забезпечення територіальних громад Одеської області містобудівною документацією з просторового розвитку територій на 2022 – 2025 роки», яка спрямована на забезпечення сталого розвитку територіальних громад з дотриманням принципу збалансованості державних, громадських та приватних інтересів.

Нагадаємо, депутати Красносільської сільської ради на позачерговій сесії 7 липня ухвалили зміни до Генерального плану Красносілки.

У травні Департамент архітектури та містобудування Одеської міської ради скаржився, що не в змозі розробляти Генеральний план міста згідно з законом через те, що Кабінет Міністрів України зволікає з ухваленням необхідного підзаконного акту.

Визирська сільська рада Одеського району Одеської області оголосила тендер для пошуку компанії, якій заплатять за розроблення генеральних планів та планів зонування території семи сіл, що підпорядковуються сільській раді Визирки.

Поділитися