23 грудня 2021 р. 11:24

В Одеській обласній адміністрації мають створити експериментальний консультаційний центр

В Одеській обласній адміністрації мають створити експериментальний консультаційний центр

Кабінет Міністрів України постановив розпочати в трьох обласних адміністраціях експеримент із утворення консультаційних центрів з питань забезпечення прав і свобод захисників України при місцевих державних адміністраціях.

Відповідно до постанови, центри утворюються згідно із пропозицією Міністерства у справах ветеранів стосовно запровадження реалізації з 1 березня 2022 року до 31 серпня 2022 року експериментального проєкту щодо утворення консультаційних центрів з питань забезпечення прав і свобод захисників України при Миколаївській, Одеській та Херсонській обласних державних адміністраціях.

Консультаційний центр з питань забезпечення прав і свобод захисників України при місцевій державній адміністрації є консультативно-дорадчим органом, що утворюється головою місцевої держадміністрації з метою посилення забезпечення додержання гарантій захисту прав і основоположних свобод осіб, які відстоювали засади демократії, права та свободи людини під час Революції Гідності, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо брали участь в антитерористичній операції, брали або беруть участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, осіб, які провадили волонтерську та правозахисну діяльність, ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною,  інших осіб, які брали або беруть участь у захисті України, координації дій органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності з питань надання матеріальної, соціально-психологічної, медичної, правової та іншої допомоги, передбаченої законодавством і рішеннями органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, а також проведення інформаційної підтримки ветеранів та членів їх сімей. 

Кабмін рекомендував Миколаївській, Одеській та Херсонській обласним державним адміністраціям вирішити до 1 березня 2022 року питання щодо запровадження реалізації експериментального проєкту та до 1 жовтня 2022 року надати Міністерству у справах ветеранів інформацію про результати реалізації експериментального проекту.

Основними завданнями Консультаційного центру є:

  • надання інформаційно-консультативної підтримки з питань забезпечення додержання гарантій захисту прав і основоположних свобод ветеранів та членів їх сімей;
  • збір та проведення аналізу інформації щодо проблемних питань забезпечення додержання гарантій захисту прав і основоположних свобод ветеранів та членів їх сімей, а також підготовка пропозицій щодо їх вирішення; 
  • координація взаємодії між органами виконавчої влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, громадськими об’єднаннями ветеранів, волонтерськими та іншими громадськими об’єднаннями, волонтерами, підприємствами, установами під час вирішення питань забезпечення додержання гарантій захисту прав і основоположних свобод ветеранів та членів їх сімей, в тому числі з урахуванням аспектів гендерної рівності;
  • сприяння посиленню забезпечення додержання гарантій захисту прав і основоположних свобод ветеранів та членів їх сімей;
  • здійснення моніторингу стану забезпечення додержання гарантій захисту прав і основоположних свобод ветеранів та членів їх сімей;
  • забезпечення інформування місцевої держадміністрації та громадськості про результати своєї діяльності.

Керівник Консультаційного центру визначається за рішенням голови місцевої держадміністрації із числа посадових осіб відповідної держадміністрації, які включені до складу Консультативного центру, та виконує свої обов’язки на громадських засадах. 

Нагадаємо, Меморіал воїнам, які загинули під час антитерористичної операції та операції об'єднаних сил, що почали зводити біля будівлі Одеської обласної адміністрації у вересні цього року, планують завершити у травні 2022 року.

Раніше повідомлялося, що реконструкція парку біля Одеської облдержадміністрації в меморіальний комплекс "Сади пам'яті" коштуватиме бюджетам міста та Одеської області загалом 190 мільйонів гривень.

У листопаді 2019 року голова Одеської обласної адміністрації Максим Куций нагородив переможця конкурсу на пам'ятник Героям Небесної Сотні - скульптора Михайла Реву. 

Журі відкритого конкурсу на кращу проєктну пропозицію спорудження пам'ятника Героям Небесної Сотні в Одеській області вибрали кращий проєкт ще в серпні 2018 року. У лідери вийшли три проєкти майбутнього постаменту. Третє місце присуджено проєкту члена Національної спілки художників України Володимира Кореня. Друге місце зайняв проєкт співавторів Василя МироненкоМиколи і Анастасії Худолей. Переможцем обрали скульптурну композицію номер "212014" в співавторстві заслуженого художника України, скульптора Михайла Реви, архітекторів Федора Бойцова і Сергія Гуранчика.

Поділитися