09 серпня 2021 р. 17:25

В одеських судах зафіксували порушення прав громадян

В одеських судах зафіксували порушення прав громадян

Працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відвідали одеські суди.

Пресслужба Уповноваженого уточнила, що команда, зокрема, відвідала Малиновський, Суворовський, Приморський районні суди та Одеський апеляційний суд.

В усіх установах працівники офісу омбудсмена знайшли порушення.

У Приморському суді камери для підсудних (засуджених) розташовані в підвальному приміщенні, перебувають в антисанітарному стані та потребують проведення ремонтних робіт.

Туалет для підсудних (засуджених) - в антисанітарних умовах та не обладнаний дверима, що призводить до порушення права на приватність.

Крім того, у приміщенні для підсудних (засуджених) та конвою не обладнано кімнати для конфіденційного спілкування адвоката з підсудними (засудженими) та ознайомлення з матеріалами справи, що унеможливлює реалізацію права на захист.

В суді не здійснюється збір використаних засобів індивідуального захисту та їхня подальша утилізація. Працівники суду та відвідувачі не дотримуються маскового режиму та соціальної дистанції.

У Суворовському суді на 10 залів судових засідань для розгляду кримінальних проваджень є лише 5 камер для розміщення підсудних (засуджених). А це не забезпечує роздільного тримання чоловіків та жінок, дорослих та неповнолітніх, а також ізольованого тримання осіб, котрим заборонено спілкування між собою.

У приміщенні для підсудних (засуджених) та конвою не обладнано кімнати для конфіденційного спілкування адвоката з підсудними (засудженими) та ознайомленням з матеріалів справи, Нагадаємо, це унеможливлює реалізацію права громадян на захист.

Також встановлено порушення стану дотримання протиепідемічних заходів, зокрема, не усі відвідувачі суду проходять температурний скринінг на вході, в суді не проводиться збір та утилізація використаних засобів індивідуального захисту.

У Малиновському суді камери для тримання підсудних розташовані в підвальному приміщенні, у зв’язку з чим в них неналежний рівень освітлення, яке складає 24 Lux при необхідних щонайменше 100 Lux. 

Попри значну роботу, проведену керівництвом та персоналом суду із запобігання та недопущення поширення COVID-19, мають місце окремі недоліки.

Зокрема, в суді не здійснюється збір використаних засобів індивідуального захисту та їхня подальша утилізація. Працівники суду та відвідувачі не дотримуються маскового режиму та соціальної дистанції.

В Одеському апеляційному суді та сама проблема, що у трьох районних: приміщення для підсудних (засуджених) та конвою не містить кімнати для конфіденційного спілкування адвоката з підсудними (засудженими) та ознайомлення з матеріалами справи. Тобто знову порушено гарантоване законом право на захист.

Через незабезпечення засобами індивідуального захисту працівники суду змушені купувати їх за власний кошт. Працівники суду та відвідувачі не дотримуються маскового режиму та соціальної дистанції. В суді не здійснюється збір використаних засобів індивідуального захисту та їхня подальша утилізація.

Нагадаємо, Державна судова адміністрація України (ДСА) на підставі інформації з програми "Кадри WEB" здійснила узагальнення ґендерного складу апеляційних та місцевих судів України, Державної судової адміністрації України та її територіальних управлінь станом на 1 липня 2021 року.

Омбудсменка звернулася в поліцію через напад на офіс ЛГБТ-спільноти в Одесі. Невідомі обклеїли листівками гомофобного змісту офіс ГО «Асоціація ЛГБТ «Ліга».

Миколаївський окружний адміністративний суд визнав нечинним та скасував рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної. 

Поділитися