11 лютого 2021 р. 14:37

Одеська міськрада воліє продавати приміщення "своїм" орендарям, ніж заробляти на аукціонах

Одеська міськрада воліє продавати приміщення "своїм" орендарям, ніж заробляти на аукціонах

Департамент комунальної власності Одеської міської ради воліє користуватись процедурою викупу орендарем приміщень, де він зробив невід'ємні поліпшення, аніж за допомогою відкритих аукціонів. 

Про це під час онлайн-дискусії "Як оренда та продаж комунального майна впливає на добробут одеситів" повідомив директор ДП "Прозоро.Продажі" Олексій Соболєв.

Дискусію організували VoxUkraine у партнерстві з виданням ІзбірКом в рамках програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. 

Окрім Олексія Соболєва в ній взяли участь:

  • Валерій Болган, координатор Центру публічних розслідувань
  • Вячеслав Голинський, експерт Громадського партнерства "За прозорі місцеві бюджети!"
  • Олег Звягін, депутат Одеської міської ради.

Олексій Соболєв повідомив, що в Одесі у 2020 році приватизували об'єктів малої приватизації на 18,6 млн грн, тоді як у Львові -  на 140 мільйонів, тобто майже вдесятеро більше ніж в Одесі, а в Харкові на 46 мільйонів, тобто втричі більше ніж в Одесі. 

Такі результати Олексій Соболев пов'язує із тим, що міська рада віддає перевагу процедурі викупу поліпшених об'єктів малої приватизації орендарями над аукціонами через можливість більше впливати та контролювати процеси викупу. 

"Чому Одеса не може приватизувати? Є такий фокус, коли орендар колись до прозорих аукціонів орендував приміщення, зробив там поліпшення і вже можна рішенням міської ради продати за якоюсь сумою", - зазначив він. 

В Одесі з 2018 року таким чином провели 121 процедуру продажі, а у Львові, наприклад, одну, а в Харковській області - чотири, в Дніпропетровській області - 76, в Києві - 43. 

"До речі, Дніпро та Дніпропетровська область також погано приватизує через аукціони та навіть Київ, де постійні баталії, навіть політичні, менше таких процедур, ніж в Одесі. Просто Одеса не користується аукціонами, а переважно користується правом викупу. Ми вважаємо, що це погано. Тому що ціни за правом викупу значно нижче ніж ринкові. Просто аукціон важко контролювати, бо якщо об'єкт гарний, то учасники можуть прийти з 40 різних місць і заборонити участь неможливо. І вплинути на те, хто купить в результаті рада не може до закінчення аукціону. Право викупу дає змогу здати майно в оренду комусь конкретному, ця людина надає довідки про зроблений ремонт та оцінку і за цією оцінкою вже рада продає приміщення", - зазначив він.   

Нагадаємо, виконавчий комітет Одеської міської ради одноголосно ухвалив рішення про внесення на розгляд сесії Одеської міської ради проєктів рішень про включення до Переліку об'єктів малої приватизації комунальної власності територіальної громади Одеси, що підлягають приватизації в 2020 році, нових об'єктів комунальної власності територіальної громади Одеси і їх приватизацію. 

Заради цього виконком зібрався позачергово

Поділитися