13 грудня 2021 р. 09:40

В Одесі померла педагог, поетеса та правозахисниця Галина Могильницька

В Одесі померла педагог, поетеса та правозахисниця Галина Могильницька

Український педагог, публіцист і поетеса, учасниця українського правозахисного руху Галина Могильницька померла в Одесі на 85 році життя.

Про це у Facebook повідомили знайомі вчительки. 

Галина Могильницька народилася 8 травня 1937 року в м. Одесі в родині педагогів, що належить до однієї з найстаріших і найбільш розгалужених педагогічних династій України. 

У 1954 вступила до Одеського фінансово-кредитного технікуму. Невдовзі її виключили спершу з комсомолу, а потім і з технікуму за відвідування Церкви та відстоювання права на свободу віровизнання.

Працювала викладачем Балтського педагогічного училища, звідки її виключили за пропаганду творчості письменників Василя Симоненка, Ліни Костенко, Миколи Вінграновського, Івана Драча.

У 1994 повернулася до Одеси, де працювала вчителькою української мови та літератури загальноосвітньої школи №117, головним спеціалістом відділу по роботі з партіями та громадськими організаціями Одеського міськвиконкому.

З 1997 — викладач кафедри методики викладання гуманітарних дисциплін Одеського обласного інституту підвищення кваліфікації працівників освіти.

Авторка кількох поетичних збірок, поеми "Рогніда" та близько сотні статей суспільно-політичної, релігієзнавчої, методико-педагогічної проблематики.

Протягом десятиліть була одним із найактивніших членів одеського руху опору комуністичному режиму. Одна із зачинателів руху за створення Української Помісної Православної Церкви.

Нагадаємо, актор Одеської кіностудії та член Одеського відділення Національної спілки кінематографістів України Михайло Горносталь помер  2 грудня.

26 листопада вночі в Одесі на 68 році життя не стало Олександра Лобєєва, майстра світла та оператора Одеської кіностудії, а також співзасновника Музею техніки кіно.

Голова Ради адвокатів Одеської області та віцепрезидент Спілки адвокатів України Йосип Бронз помер вранці 2 листопада в Одесі на 86 році життя.

Раніше пішов з життя письменник Володимир Рутківський.

На 98-му році життя помер учасник визволення Одеси від фашистських загарбників Микола Московий.

8 серпня помер відомий український художник, директор Одеського художнього музею, депутат Одеської облради Олександр Ройтбурд.

Євген Марчук, який був прем'єр-міністром України та першим чинним головою Служби безпеки України, помер 5 серпня 2021 року від зупинки серця. 

У липні у Нью-Йорку на 98 році життя не стало українського і радянського футболіста, заслуженого тренера УРСР Матвія Черкаського.

Відома одеська журналістка Ірина Голобородько померла 29 червня, на операційному столі в Одесі. 

Напочатку червня пішов з життя соліст-вокаліст Одеського академічного театру музичної комедії ім. М. Водяного, народний артист України Микола Завгородній.

Поділитися