06 листопада 2021 р. 21:09

В Одесі через збільшення смертності кремувати померлих можуть лише через тиждень

В Одесі через збільшення смертності кремувати померлих можуть лише через тиждень

У зв'язку зі збільшенням смертності в Одеському крематорії запис на кремацію здійснюється за 6-7 днів. Раніше, за словами завідувача Володимира Букача, родичам померлих треба було чекати 2-3 дні.

"До нас везуть тіла з усієї Одеської області та навіть з Миколаєва та Херсона. Напевно, це пов'язано з тим, що в Україні лише три крематорії. Нині ми на піку. Дуже схожа ситуація на ту, що була навесні минулого року. На день ми кремуємо в середньому близько 40 померлих. Якщо раніше до нас зверталися лише кілька разів на день, і люди могли вибрати зручний для них час, то зараз такого немає. У нас все розписано з ранку до вечора", - розповів Букач.

Процес прощання з померлим триває 20 хвилин, як і раніше, однак, якщо причина смерті COVID-19, церемонія відбувається на вулиці. Приймають загиблих від коронавірусної інфекції також окремо - після 14 години. 

Окрім того, Володимир Букач зазначив, що крім COVID-19, основними причинами смерті залишаються онкологічні захворювання та хвороби серця.

Зазначимо, що надлишкова смертність в Україні склала за 8 місяців 2021 року понад 46 тисяч 577 осіб, що більше за минулорічний показник, коли надлишкових смертей було 32 тисячі 569 за весь рік.

І в поточному, і в минулому роцi показник надмірної смертності помiтно перевищує втрати від коронавірусу. За вісім місяців 2021 року від COVID-19 померло 37 тис. 77 осіб, у минулому році за за весь рік  — 20 тис. 709.

Отже, надлишкова смертність вказує не тільки на кількість померлих через коронавірус та його наслідки — пандемія впливає також й на інші причини смерті. В умовах перевантаженості лікарень багато українців з іншими важкими хворобами не отримують вчасно необхідне лікування.

Нагадаємо, до Одеси 5 листопада привезли першу з трьох очікуваних кисневих станцій з Туреччини. 

А також Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що для мешканців України стане доступною бустерна доза вакцини, яка має на меті посилювати дію попередніх.

Фото: Вікіпедія

Поділитися