29 березня 2021 р. 13:28

В деяких школах Одещини через суд вимагають ввести румунську мову

В деяких школах Одещини через суд вимагають ввести румунську мову

Окружний адміністративний суд міста Києва зареєстрував позов до Міністерства освіти і науки України щодо впровадження румунської мови у деяких навчальних закладах Одеської області.

Як йдеться на сайті суду, з відповідним позовом до суду звернулась ГО «Асоціація вчителів етнічних румун в Одеській області» та жителі Татарбунарського, Ізмаїльського, Саратського, Ренійського та інших районів Одещини.

Для зручного перегляду відкрийте зображення в новому вікні

Суд просять зобов’язати МОН впровадити румунську мову, як науково обґрунтовану назву мови викладання, яка є офіційною мовою викладання ЄС, в десяти загальноосвітніх навчальних закладах Одеської області, серед яких - Міняйлівська та Фуратівська загальноосвітні школи I-II ст. Саратської районної ради; Озернянський та Утконосівський заклади загальної середньої освіти Саф’янівської сільської ради Ізмаїльського району та ін, повідомляє Судово-юридична газета.

На думку позивачів, міністерство своєю протиправною бездіяльністю порушує ряд міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною, про права дитини, зокрема, щодо права на освіту рідною мовою. Наразі судом вирішується питання відкриття провадження в адміністративній справі.

Нагадаємо, пробне зовнішнє незалежне оцінювання, а також основна та додаткова сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року відбудуться у заплановані терміни незалежно від рівня епідемічної небезпеки у регіонах. 

Реєстрація на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року розпочалася 1 лютого 2021 року. 5 січня, в Україні стартувала реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання 2021 року.  Закінчилося 19 січня. Тестування з усіх предметів пройде в один день, 10 квітня 2021 року.

Вартість пробного ЗНО в 2021 році буде коливатися в межах від 195 до 255 грн.

Нагадаємо також, що у 2020 році через пандемію пробне ЗНО скасували.

Поділитися