03 березня 2021 р. 20:24

Уповноважений із захисту державної мови звернувся до Нацполіції через інцидент в Одесі

Уповноважений із захисту державної мови звернувся до Нацполіції через інцидент в Одесі

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь просить Нацполіцію вжити заходів реагування щодо інцидентів на мовному ґрунті, які сталися в Миколаєві та Одесі 2 і 3 березня відповідно.

Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого.

«Приниження продавців через те, що вони виконували норму Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо обслуговування українською - неприпустиме. Такі дії повинні однозначно кваліфікуватися за статтею 161 Кримінального кодексу України як умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі, образу почуттів громадян за мовною ознакою. Ці дії в Миколаєві супроводжувалися приниженням честі та гідності персоналу закладу, а в Одесі - ще й публічним приниженням державної мови», - сказав Тарас Кремінь.

За його словами, такі дії, відповідно до ККУ, караються штрафом від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Йдеться про скандал в магазині, коли чоловік залишив скаргу в книзі відгуків і пропозицій магазину верхнього одягу. А жінка обурилась ситуацією.

«Це "говяжий язык". Якби ми з вами жили по-людськи, то, мабуть, домовилися б, як усі нормальні люди», – сказала вона.

ВІДЕО: Lada Verbytska

Нагадаємо, Департамент освіти та науки Одеської міської ради сформував першу групу посадовців муніципалітету, які звернулися із заявами про бажання пройти курси із підвищення знання української мови. 

Також Уповноважений із захисту державної мови з лютого слідкує за застосуванням державної мови Одеською обласною радою.

З 16 січня набули чинності норми статті 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", зокрема, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Державні службовці та особи, що вступають до громадянства, повинні будуть складати іспит з української мови, заявив Уповноважений із захисту державної мови.

Нагадаємо також, що російська мова в Одеській області більше не є регіональною згідно з рішенням Одеського окружного адміністративного суду ухваленого в четвер, 3 грудня 2020 року.

В серпні того ж року Одеський окружний адміністративний суд задовольнив клопотання заступника прокурора Одеської області, визнавши протиправним та нечинним рішення Одеської міської ради про визнання російської мови регіональною в Одесі. 

Справа в тому, що закон України «Про засади державної мовної політики», який до того ухвалила Верховна Рада України, більш відомий як «закон Ківалова-Колесниченко», яким користувалися Одеська обласна та Одеська міська рада приймаючи рішення, був визнаний в 2018 году неконституційним, отже є підстави для скасування рішення міськради про реалізацію положень цього закону в Одесі.

Поділитися