22 серпня 2021 р. 18:53

Уповноважена омбудсмена на Одещині розкритикувала подання інформації Городненською сільрадою

Уповноважена омбудсмена на Одещині розкритикувала подання інформації Городненською сільрадою

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна здійснила моніторинг дотримання інформаційних прав у Городненській сільській об’єднаній територіальній громаді Болградського району Одеської області.

Як зазначили у пресслужбі омбудсмена, під час моніторингу встановлено, що громадою не ухвалені відповідні розпорядження для регулювання роботи на цьому напрямі, не затверджений порядок відшкодування фактичних витрат на копіювання або друк матеріалів, що надаються за запитом на інформацію, не облаштовано спеціальне місце для роботи з документами та їхніми копіями для громадян, не визначено відповідальну особу за оприлюднення і забезпечення доступу до публічної інформації та порядок щодо обмеження доступу до інформації, яка не суперечать чинному законодавству. На офіційному веб-сайті громади не надано інформацію, обов’язкове оприлюднення якої визначене статтею 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Також на думку представника уповноваженого, органом місцевого самоврядування недотримані вимоги положень частини п’ятої статті 5 Закону України «Про звернення громадян», оскільки у загальнодоступних джерелах, на офіційному веб-сайті громади відсутні нормативно-правові акти, що регулюють право громадян на звернення, зокрема накази або інші внутрішньо-організаційні документи щодо комунікації з громадянами.

Крім того, на веб-сайті громади відсутня інформація щодо проведення прийому громадян посадовими особами ради, не визначені номери телефона для фіксації інформаційних запитів.

Також суб’єктом моніторингу не забезпечено можливість реалізувати право на звернення з електронною петицією у порядку, визначеному статтею 231 Закону України «Про звернення громадян».

За результатами моніторингового візиту готується відповідний лист реагування для усунення недоліків та покращення роботи громади у напрямі забезпечення інформаційних прав громадян.

Нагадаємо, Одеський окружний адміністративний суд ухвалив рішення щодо справи за позовом головного редактора видання ІзбірКом Валерія Болгана за юридичного супроводу Громадського центру правосуддя про захист прав журналістів та проти обмеження їх доступу до приміщення Одеської обласної державної адміністрації і Одеської обласної ради. ООАС частково задовольнив вимоги позивача та визнав незаконними зазначені обмеження.

Поділитися