28 грудня 2021 р. 21:55

Українців штрафуватимуть за збір грибів та знищення жаб

Українців штрафуватимуть за збір грибів та знищення жаб

Кабінет Міністрів України затвердив розмір штрафів за заподіяну шкоду природно-заповідному фонду.

Відповідна ухвала була прийнята на засіданні Кабміну 23 грудня.

Відповідно до пояснювальної записки, постановою передбачається затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд.

Зокрема, за незаконне рубання або пошкодження дерев у степовій зоні штраф становитиме від 257 гривень до 18,3 тис. гривень залежно від діаметра дерева у корі у шийки кореня (в інших зонах штраф становитиме від 227 гривень до 16,8 тис. гривень). 

За кожне пошкоджене до ступеня безперервного зростання дерево в степовій зоні штраф становитиме від 75 гривень до 5,3 тис. гривень залежно від діаметра, в інших зонах - від 61 гривні до 4,6 тис. гривень. За кожен незаконно знищений кущ штраф становитиме від 227 до 683 гривень.

За знищення рослинності, вік якої не перевищує 5 років, штраф становитиме від 182,3 тис. до 227,8 тис. гривень (степова зона) за гектар, за знищення рослинності віком від 6 до 10 років – від 227,8 тис. грн. до 273,4 тис. грн.

За пошкодження рослинності у віці до 5 років (включно) штраф становитиме від 91,1 тис. до 113,9 тис. гривень (степова зона) за гектар, у віці від 6 до 10 років – від 113,9 тис. до 136,7 тис. грн.

Крім цього, штраф за пошкодження лугового газону складе 198 гривень за кв. м, звичайного газону – 259 гривень за кв. м, партерного газону – 320 гривень за кв. м.

Також встановлено штраф за пошкодження клумб: кущі півонії, жоржини – 168 гривень, інші квіти – 91 гривня за одну рослину.

За самовільну заготівлю сіна встановлено штраф від 11,4 тис. гривень до 50,1 тис. гривень за гектар, самовільний випас худоби – від 251 до 754 гривень за одну голову (залежно від виду тварин).

За пошкодження водоростей штраф становитиме від 75 до 415 гривень із розрахунку за кілограм маси залежно від виду, за пошкодження лишайника, моху – 135 гривень за 1 дециметр субстрату, папороті – від 30 гривень до 135 гривень.

За випалювання сухої водно-болотної рослинності встановлено штраф до 7,6 тис. гривень за гектар.

Окрім цього, за один зрізаний без ліцензії гриб встановлено штраф у 75 гривень.

Також за збір (заготівлю) дикорослих квітів потрібно буде заплатити 30 гривень (за одну квітку), ягід – 378 гривень (за 1 кілограм), інших плодів, у тому числі горіхів – 1 154 гривень.

Штрафи за полювання набагато серйозніші, наприклад, за полювання на оленя чи кабана штраф становитиме 30,3 тис. гривень.

За знищення жаб доведеться заплатити від 14 гривень до 130 гривень, залежно від виду.

За рибальство без ліцензії штраф становитиме від 83 гривень (сріблястий карась) до 12,5 тис. гривень за один екземпляр.

Нагадаємо, у листопаді поліцейські в Одеській області перевірили ринки Одеської області через велику кількість випадків отруєння грибами, які люди або збирали власноруч, або придбали на ринку. 

Двох відвідувачів одного з ресторанів Одеси госпіталізували 31 липня до Міської клінічної інфекційної лікарні з попереднім діагнозом "гострий гастроентероколіт". Як повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області вони пов’язували своє захворювання із вживанням морепродуктів - мідій та креветок 29 липня. 

А в грудні минулого року прокурори Одеської місцевої прокуратури №4 (Суворовський район) передали до суду обвинувальний акт стосовно завідувачки виробництвом загальноосвітньої школи, причетної до порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. 

Тоді в школі отруїлися 53 дитини і батьки звернулися в поліцію з проханням перевірити навчальний заклад. В результаті перевірки Департамент освіти і науки Одеської міської ради розірвав договір з підприємницею Ольгою Кишинівської, яка займалася організацією харчування в школі.

Поділитися