02 січня 2021 р. 13:32

Українці, які перебували у сирійських таборах, повернулися додому

Українці, які перебували у сирійських таборах, повернулися додому

1 січня до Києва прибув літак із 9 громадянами України, які перебували у таборах для цивільних осіб у Сирії. Додому повернулися 2 дорослих і 7 малолітніх дітей.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

Таким чином, фактично завершився евакуаційний етап багатоскладової операції з повернення українських громадян, котрі перебували у сирійських таборах для біженців. Їхні родичі в Україні зверталися до органів влади з проханням про евакуацію.

У червні 2019 року була створена спеціальна робоча група, до якої увійшли і представники Служби безпеки України. Завданням цієї групи була організація евакуації наших співвітчизниць та їхніх дітей. До розробки плану повернення було залучено контррозвідку СБУ.

Фахівці, зокрема, перевіряли громадян, утримуваних у Сирії, на наявність можливих зв’язків з учасниками міжнародної терористичної організації «Ісламська держава».

За результатами тривалих перевірок контррозвідка Служби безпеки не виявила фактів причетності зазначених українських громадян до терористичної діяльності.

Через пандемію COVID-19 Сирія та Ірак ввели значні обмеження та припинили авіаційне сполучення, тому це значно відтермінувало завершення спецоперації.

Відновити процедуру евакуації стало можливим тільки після стабілізації епідеміологічної ситуації в цих країнах.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України відреагувало на заяву Ірану про виплату по 150 тисяч доларів сім’ям загиблих у катастрофі літака Міжнародних авіаліній України під Тегераном 8 січня 2020 року.

Речник відомства у розмові з журналістами зазначив, що суму компенсацій для родичів жертв потрібно визначити шляхом переговорів сторін. 

Наразі Україна чекає від Ірану на проєкт технічного звіту про обставини збиття літака рейсу PS752.

Президент України Володимир Зеленський оголосив 9 січня траурним днем у зв'язку з трагедією, що сталася в результаті аварії літака компанії МАУ в аеропорту столиці Ірану - Тегерана.

Нагадаємо також, що літак авіакомпанії Ryanair, який віз пасажирів з Дюссельдорфу до Одеси не зміг сісти в аеропорту призначення через туман та сильний вітер. 

Як зазначили в пресслужбі аеропорту, капітан літака, покружлявши 40 хвилин, вирішив летіти у Румунію та посадити повітряне судно в Констанці. 

Поділитися