31 березня 2021 р. 12:20

«Укравтодор» готовий ремонтувати греблю Хаджибейського лиману

«Укравтодор» готовий ремонтувати греблю Хаджибейського лиману

Служба автомобільних доріг України готова взяти на баланс греблю Хаджибейського лиману, розробити проєктно-кошторисну документацію та відремонтувати її.

Про це повідомив голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький

«Є домовленість, що «Укравтодор» буде розробляти проєктно-кошторисну документацію, експертизу, оновлення цієї дороги, її розширення і прийме на баланс як дорогу», - зазначив він.

Раніше Служба автодоріг України в Одеській області заперечувала, що має ремонтувати греблю Хаджибейського лиману та взагалі відповідає за неї. Там зазначали, що гідротехнічна споруда не стоїть на балансі жодної державної установи і юридично є безхазяйною.

В свою чергу, перший заступник Одеського міського голови Михайло Кучук в інтерв'ю одному з телеканалів зазначав, що власником споруди є «Укравтодор».

Рік тому Одеський міський голова Геннадій Труханов доручив профільним управлінням розглянути всі наявні у них ранні проєкти реконструкції дамби Хаджибейського лиману на той випадок, якщо муніципалітету не вдасться домогтися відповіді від уряду з приводу ремонту споруди.

Штормовий вітер, що накрив Одесу 24 лютого 2020 року, сильно пошкодив дамбу Хабжибейського лиману, і, при досить серйозних і тривалих навантаженнях, до числа яких належить штормовий вітер і сильне хвилювання вод лиману, існує величезна ймовірність того, що дамба не витримає.

Нагадаємо також, що у 2016 році Управління капітального будівництва Одеської міськради за результатами тендеру замовило ТОВ «Будівельна компанія «Промбудсервіс» капітальний ремонт дамби Хаджибейського лиману за 39 мільйонів 399 тисяч 843,5 гривень.

Проте, вже в липні 2018 року з'ясувалося, що дамба Хаджибейського лиману знову потребує ремонту.

Земельна насип дамби Хаджибейського лиману споруджувалася в 40-х роках минулого століття. В кінці 60-х років дамбу перетворили в відрізок об'їзної дороги навколо Одеси.

Поділитися