17 червня 2021 р. 20:07

У Київському райсуді Одеси відбулось підготовче засідання по справі «Набережного кварталу»

У Київському райсуді Одеси відбулось підготовче засідання по справі «Набережного кварталу»

Київський райсуд Одеси провів підготовче засідання по одній зі справ «Набережного кварталу». Обвинувачений - Ігор Плейзор - вищий голова кооперативу «Набережний квартал - Жаботинського».

Захист Плейзора буквально закидав суд клопотаннями, повідомляє «Думська».

Лише частину з них зачитували близько години. Серед них - прохання відпускати підозрюваного на спортмайданчики і проводити засідання два рази на тиждень - не більше і не менше. Крім того, просили проводити трансляцію засідань на You Tube. Прокурор був проти, а ось потерпілі не прийшли до єдиної думки.

Врешті-решт суддя клопотання не задовольнив - в зв'язку з тим, що на суді будуть озвучуватися особисті дані громадян, але перш за все тому, що у суду немає технічної можливості організувати трансляцію.

Слідство вважає, що гроші пайовиків розікрали шляхом укладання фіктивних договорів. Підставні особи виводили гроші на рахунки інших підприємств і бізнесменів. Розгляд тягнеться вже п'ять років, і вкладники сподіваються, що воно нарешті завершиться.

Поки що на лаві підсудних тільки Плейзор. Крім нього, підозрюваних ще троє - Олександр Єременко, Дар'я Зубко та Олександр Савченко.

Глава комітету кредиторів з питань банкрутства, колишній пайовик ЖК «Набережний квартал» Олександр Грізанов у вині підсудного не сумнівається. Плейзор - житель міста Хмельницька, як і інші фігуранти. Саме там, за однією з версій почався «Набережний квартал», який в Одесі став чи не сімейною справою, каже Олександр.

Головна мета захисту - затягнути процес, впевнений Грізанов. А ось сам Ігор Плейзор стверджує, що його підставили, адже він навіть керівником кооперативу не був і нічого нібито не підписував.

У цій справі - 121 потерпілий. Всього ошуканих інвесторів близько пів тисячі. Будівництво розпочато в 2014 році. За два роки перша секція готова на 80%, другої просто немає.

Нагадаємо, зіткнення представників товариства з обмеженою відповідальністю «Олімпекс транс» із групою людей під керівництвом народного депутата Артема Дмитрука та представника кооперативу «Набережний Квартал – Жаботинського» сталося на будівельному майданчику 29 травня. 

В квітні 2021 року прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно одного із голів ОК «Набережний Квартал – Жаботинського», якого підозрюють у заволодінні майже 125 млн гривень коштів вкладників (ч. 5 ст. 191 КК України).

У жовтні 2020 року одного із голів ОК «Набережний Квартал – Жаботинського» було взято під варту.

В серпні 2019 року замовник житлового об'єкта будівництва вулиці Жаботинського в Одесі відкоригував необхідну документацію і отримав новий дозвіл на будівництво.

В квітні того ж року прокуратура Одеської області скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього директора кооперативу, причетного до махінацій з коштами інвесторів багатоповерхівки на вулиці Жаботинського.

В березні 2019 року Київський районний суд Одеси розглянув клопотання про зміну запобіжного заходу підозрюваному у заволодінні грошима інвесторів іншому директору кооперативу «Набережний квартал».

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку учасників, враховуючи особу підозрюваного і проаналізувавши практику ЄСПЛ, слідчий суддя задовольнив клопотання захисника.

В лютому того ж року Апеляційний суд лишив у силі запобіжний захід директору кооперативу будівництва на вулиці Жаботинського в Одесі.

Почалося все в 2016 році, коли ДАБІ зупинила будівництво «Набережного кварталу-Жаботинського» через правопорушення у сфері містобудівної діяльності та добудови незаконних поверхів, а так само постановило оштрафувати забудовника на близько 1,3 мільйона гривень. Відразу після цього керівництво ЖК «Набережний Квартал-Жаботинського» зникло як й грошові кошти пайовиків, а Гердас Дубріцкас і Приватне акціонерне товариство «Ханнер Інвест», в якому він був одним із засновників вийшли зі складу засновників кооперативу.

У 2017 році інвестори зробили спробу заселитися в житловий комплекс і продовжити його добудову самостійно, але Одеська міськрада ухвалила рішення відновити договір оренди землі, на якій побудований житловий комплекс, з компанією того ж Гердаса Дубріцкаса.

«У 2017 році ми вже заселялися в цьому будинку, тоді прав ніяких ні у кого не було на цей будинок, адже за наші гроші литовський забудовник все привласнив собі. Але потім через те, що міська рада і партія "Довіряй ділам" передала литовському забудовнику землю, хоча ми всіляко просили не робити цього, писали заяву в прокуратуру, тому що ми залишимося без квартир, нас виселили. Тоді мене намагалися викинути з балкона 5-го поверху, поліцейського побили, є відео про те, що побили слідчого до напівсмерті. Вони намагалися вигнати нас з будівництва, де ми купили квартири. Там деякі люди жили півроку, у нас там АТОшники є, переселенці з окупованих територій, яким просто ніде жити. Жінка там прожила, якій нікуди йти, у неї немає будинку», - розповів в жовтні 2020 року виданню УНН голова ГО «Вкладники Набережного кварталу-Жаботинського» Станіслав Шевчук.

Поділитися