18 червня 2021 р. 08:57

У Фонді держмайна вважають законною приватизацію будівлі під рестораном "Дача"

У Фонді держмайна вважають законною приватизацію будівлі під рестораном "Дача"

Приватизацію будівлі на території санаторію імені Чкалова, в якому розташовується відомий ресторан «Дача», вважають законною в регіональному відділенні Фонду державного майна.

Дії регіонального відділення ФДМУ відповідали закону України «Про приватизацію державного та комунального майна» та положень «Порядку подання та розгляду заяв про включення об'єктів права державної власності до відповідного переліку об'єктів великої чи малої приватизації, які підлягають приватизації, - прокоментували у фонді виданню «Думська».

Повідомляється, що компанія «ДРАЙВ-ІН» орендувала будинок з 2004 року, а в 2018 році приватизувала. При цьому ще в 2016 році Міністерство охорони здоров'я повідомляло, що не проти включення будівлі в перелік на приватизацію.

«У серпні 2018 ФДМУ звернувся до Міністерства охорони здоров'я для підтвердження згоди на приватизацію, але не отримав відповіді протягом 15 діб з моменту надходження звернення. Згідно з ч. 7 ст. 11 Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна» згода вважається наданою», - відзначають в ФДМУ.

Вже у вересні 2018 року об'єкт включили до переліку об'єктів малої приватизації. Після проведеної інвентаризації та оцінки встановили його вартість - 8,8 мільйона гривень. У грудні компанія викупила його за 6 мільйонів гривень. Як пояснили у Фонді, вартість зменшили, врахувавши витрати, яких орендар витратив на ремонт.

У січні 2019 року новий власник, компанія «ДРАЙВ-ІН», уклав охоронний договір з управлінням культури, національностей, релігій та охорони об'єктів культурної спадщини Одеської ОДА.

У Фонді звертають увагу на пропущений прокуратурою термін позовної давності, який в подібних випадках становить три місяці.

«Разом з тим долю об'єкта і питання про пропуск позовної давності повинен вирішити суд», - підсумували в Фонді держмайна.

Свою правову позицію в суперечці озвучили і в санаторії ім. Чкалова, на території якого розташований спірний об'єкт.

«Санаторій - державна установа, підкоряється МОЗ України, підтримує правову позицію міністерства в цій справі», - прокоментували в адміністрації оздоровниці.

Втім, будь-яких офіційних заяв з цього питання міністерство поки не робило. Судячи з усього, юридичне бачення ситуації чиновники планують озвучити вже в суді.

Нагадаємо, прокуратура не має претензій до власників ресторану «Дача» на Французькому бульварі, 85/3 - її цікавить лише в юридичний статус будівлі, в якій він розташований. Про це заявив голова обласної прокуратури Сергій Костенко.

Суддя Господарського суду Одеської області Сергій Літвінов відмовився розглядати позов прокуратури щодо визнання договору купівлі-продажу будівлі, де наразі розташований ресторан "Дача", недійсним та повернення безпідставно набутого майна.

В обґрунтування свого позову прокуратура посилається на те, що відчуження пам’ятки архітектури, що знаходиться на Французькому бульварі на території санаторію ім. В.П. Чкалова, відбулось протиправно, у спосіб, що не відповідає чинному законодавству.

Поділитися