11 червня 2021 р. 13:35

У 20 громадах Одещини досі не створені служби у справах дітей

У 20 громадах Одещини досі не створені служби у справах дітей

Одеська обласна адміністрація оцінює ситуацію зі створення у складі виконавчих органів рад громад Одеської області служби у справах дітей.

Так, за словами виконуючого обов'язки начальника служби у справах дітей Одеської обласної державної адміністрації Наталії Утюпіної, у 20 громадах так і не створено службу у справах дітей.

«Наразі служби у справах дітей утворено у 72 громадах (разом з колишніми містами обласного значення, окрім міста Біляївка) зі штатною чисельністю 259 працівники (147 працівників в новостворених ССД та 112 працівників в 7 колишніх містах обласного значення), фактична кількість працівників служб складає 225 (122 працівники в новостворених ССД та 103 в 7 колишніх містах обласного значення)» – повідомила Наталія Утюпіна на селекторній нараді з представниками громад. 

Так, наприклад, у Березівському районі службу у справах дітей не створили Миколаївська селищна рада, Новокальчевська, Петровірівська, Стрюківська сільські ради, а Ширяївська селищна рада створила службу у справах дітей без статусу юридичної особи.

  • В Болградському  районі службу у справах дітей не створили Бородинська селищна і Городненська сільська ради.
  • В Білгород-Дністровському  районі – Дивізійська, Кароліно-Бугазька, Плахтіївська та Успенівська сільські ради.
  • В Ізмаїльському  районі до цих пір пасуть задніх Саф’янська сільська і Суворовська селищна ради.

Не все гаразд і в Одеському районі, де не має служб у справах дітей в Біляївській міській раді, Великодальницькій та Вигодянській сільських радах.

Подібна ситуація в 3 громадах в Подільського району –  в Ананьївській міській раді, Долинській та Куяльницькій сільських радах.

А ось Роздільнянський район є взірцевим у цьому напрямку роботи, бо тут  службу у справах дітей створили всі громади.

За словами Наталії Утюпіною, службою у справах дітей обласної держадміністрації неодноразово проводилася з органами місцевого самоврядування інформаційно-роз’яснювальна робота та надавалася методична допомога з питань  утворення служб у справах дітей у складі виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад.

Проте зазначені територіальні громади до цього часу так і не утворили служби у справах дітей у складі своїх виконавчих органів рад, що не відповідає діючим вимогам законодавства та може призвести до порушення інтересів держави в частині гарантування забезпечення належного захисту прав дітей.

Зазначимо, що у 2015 році тодішній голова Одеської обласної адміністрації Михеїл Саакашвили скоротив чисельність співробітників та структурних підрозділів, серед яких зникла і служба у справах дітей, як окреми підрозділ.  

Нагадаємо, Одеський міський голова Геннадій Труханов наприкінці минулого року затвердив штатну чисельність апарату Одеської міської ради та її виконавчих органів на 2021 рік, яка залишилася незмінною - 1 тисяча 981 особа.

Поділитися