14 жовтня 2021 р. 20:00

Турецька фірма відсудила в «Укравтодора» борг за будівництво траси Київ - Одеса

Турецька фірма відсудила в «Укравтодора» борг за будівництво траси Київ - Одеса

Господарський суд Києва частково задовольнив позов турецької компанії Onur проти «Укравтодору» і постановив стягнути на користь позивача 347,5 мільйона гривень боргу.

Як свідчать матеріали справи, 20 січня 2020 року між «Укравтодором» і Onur був укладений контракт на виконання робіт з капітального ремонту трьох ділянок автомобільної дороги М-05 Київ - Одеса, повідомила «Думська».

Позивач звернувся до суду, оскільки відповідач не виконав частину платіжних зобов'язань за контрактом.

У свою чергу, «Укравтодор» заперечував проти задоволення позовних вимог, обґрунтовуючи свою позицію відсутністю грошей - зокрема, тим, що Мінфін повернув без розгляду платіжні документи «Укравтодору» з оплати зобов'язань за контрактом. Логіка міністерства така: оплата була неможливою через призупинення фінансування контракту до завершення розслідування про порушення умов проведеного тендера. Крім того, з жовтня 2020 року до лютого 2021-го ЄБРР і Європейський інвестиційний банк скасували фінансування за рахунок кредитних коштів витрат за контрактом. До того ж поточного року об'єкт з капітального будівництва, який є предметом договору, не включений до переліку об'єктів, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів.

Після розгляду позову суд в своєму рішенні констатувала, що відсутність у боржника необхідних грошових коштів або взяття ним зобов'язань без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень не звільняє його від обов'язку виконати господарські зобов'язання і зобов'язав «Укравтодор» виплатити турецької компанії 347,5 млн грн боргу .

Поділитися