18 січня 2021 р. 15:42

Труханов розпорядився, щоб підлеглі "підтягнули" українську

Труханов розпорядився, щоб підлеглі "підтягнули" українську

Одеський міській голова Геннадій Труханов нагадав підлеглим про набрання чинності вимог закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", тож із 16 січня усі посадовці мають розмовляти на роботі українською. 

Під час дистанційного засідання оперативного штабу з питань ліквідації наслідків надзвичайної ситуації міський голова розпорядився, щоб керівники підрозділів муніципалітету звернули на це увагу. 

"Зберіть своїх співробітників, проведіть роз'яснення цього положення. Вивчити закон в цілому. Якщо це буде необхідно вдосконалити знання державної мови серед підлеглих. Є закон, тож ми як державні службовці маємо його виконувати. І щоб не піддаватися відповідальності та провокаціям прошу дотримуватись", - зазначив мер.

Втім, міський голова запевнив своїх підлеглих, що із часом за допомогою народних депутатів можна буде працювати із законодавством.

"Для того, щоб з повагою відносились до регіональних особливостей нашої великої держави. Політики забувають, що Україна багатомовна держава одразу після виборів, тож нам є над чим працювати", - зазначив він.

Після набуття чинності статті закону в Одеській області деякі прості мешканці, політики та сервіси почали протестувати в соціальних мережах.

Так, наприклад, голова Білгород-Дністровської районної ради Григорій Мельниченко (зять голови ОДА Сергія Гриневецького розповсюдив пост російською мовою, в якому розкритикував норми закону. 

Трохи згодом користувачі Facebook звернули увагу, що цей пост майже повністю аналогічний тому, що розмістив депутат Одеської обласної ради Тріфон Антов. Цікаво, що обидва дописи супроводжувалися світлиною, де на білому фоні червоними та синіми літерами написано російською: "Одесчина мой дом! Дома я говорю по-русски". 

Григорій Мельниченко обраний до Білгрод-Дністровської районної ради від партії "Довіряй ділам" Генадія Труханова. Трифон Антов представляє партію "За майбутнє" в Одеській обласній раді.

Ще один "мовний скандал" стався через рекламу сервісу доставки їжі  "Артель "У Машковичей", що розмістило у Facebook повідомлення наступного змісту:

Цей допис обурив україномовних патріотів, які зазначили, що власники сервісу навмисно паплюжать українську мову з метою наруги над нею. Тож трохи згодом сервіс розмістив інший допис, в якому поскаржився на "погрози з боку нацоналістів". 

  

Також, як приклад, сервіс розмістив скріншоти деяких коментарів. 

Нагадаємо, з 16 січня набули чинності норми статті 30 закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної", зокрема, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

Державні службовці та особи, що вступають до громадянства, повинні будуть складати іспит з української мови, заявив уповноважений із захисту державної мови.

Поділитися